Blauwebessen havermout repen (flapjacks)

Blauwe bessen havermout repen

 

Iedereen heeft zijn guilty pleasures. Nu heb ik er meerdere haha, maar vooral havermoutrepen, ofwel flapjacks vind ik superlekker! Helaas zitten deze repen bomvol slechte suikers, ongezonde oliën en smaakmakers. Dus besloot ik om zelf eens lekkere en vooral gezondere repen te maken. 

 

Zonder zooi

Deze repen zijn volledig zonder zooi, glutenvrij (mits je glutenvrije havermout en -meel gebruikt) en vegan. Kies voor lekkere biologische ingrediënten, zodat je zeker weet dat je geen gif zoals pesticiden binnenkrijgt. Kortom: superhandig als snack onderweg, pre-workout snack of ontbijt.

Havermout is zeer gezond en van nature glutenvrij. Toch kan het zijn dat door kruisbestuiving de havermout uit de supermarkt sporen van gluten bevat. Wil je zeker weten dat havermout geen gluten bevat koop dan de glutenvrije variant.

 

Goed voor de darmen

Havermout is een goede bron van vezels die goed zijn voor de spijsvertering en geeft een lang, verzadigd gevoel. Havermout bevat bètaglucaan, dit is een oplosbare vezel die gedeeltelijk oplost in water. Dit vormt een dikke, geleiachtige oplossing in de darmen. Voordelen van bétaglucaan zijn o.a. een lagere LDL en totaal cholesterol niveau, een lager bloedsuikergehalte en geeft een groot verzadigingsgevoel. Ook zorgt het voor meer gezonde bacteriegroei in de darmen.

Haver zit ook vol met belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Waaronder:

  • Mangaan
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Koper
  • IJzer
  • Zink
  • Foliumzuur
  • Vitamine B1
  • Vitamine B5

 

Havermout en afvallen

Doordat havermout veel vezels bevat, geeft het een lang verzadigd gevoel. Daarom zijn deze havermoutrepen ideaal om af te vallen. Doordat je langer verzadigd bent is de kans dat je gaat snacken veel minder groot.

 

Kokosbloesemsuiker gezonder?

Ik gebruik het niet vaak, maar in sommige baksels vind ik het een megalekkere toevoeging. Kokosbloesemsuiker is in tegenstelling tot gewone tafelsuiker een onbewerkt, natuurlijk product. Het bevat goede eigenschappen net als honing en laat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan gewone suiker. Dit komt doordat gewone suiker voor 90% uit sucrose  bestaat en kokosbloesemsuiker uit sucrose, fructose en glucose. Tafelsuiker dat met name sucrose bevat heeft een glycemische index (GI) van 100. Dit is de snelheid waarop glucose (suiker) wordt opgenomen in je bloed. Kokosbloesemsuiker heeft slechts een glycemische index (GI) van 35. Dat scheelt dus een hoop. Met mate is kokosbloesemsuiker dus prima te gebruiken en gezonder dan gewone tafelsuiker.

 

De repen

Uit dit recept haal je 16 repen van ongeveer 150 kcal per reep. Zelf sneed ik ze in vierkantjes, omdat ik dat leuker vond voor de foto. Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast.

 

blauwe bessen havermout repen

 

Blauwe bessen havermout repen

Ingrediënten voor 16 repen 

Voor de bodem

110 gr havermeel

145 gr havervlokken

2,5 el kokosbloesemsuiker

snuf zout

100 gr gesmolten kokosolie

2 tl citroenrasp*

1/2 tot 1 tl vanillepoeder

 

Voor de blauwe bessen laag

300 gr biologische blauwe bessen (gewassen en theedoek droog)

2 el citroensap

1 tl citroenrasp*

1 el kokosbloesemsuiker

1 el havermeel

snufje zout

 

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt de kokosolie in een pannetje en laat even wat afkoelen.

Doe de overige ingrediënten voor de bodem in een kom, giet de kokosolie erbij en mix goed door elkaar.

Doe dan de blauwe bessen en de rest van de ingrediënten voor de topping in een andere kom en roer goed door.

Bekleed een bakplaat of brownie-vorm met een natgemaakt en uitgewrongen stuk bakpapier.

Verdeel dan 3/4 van het havermoutmengsel over de plaat of vorm en strijk glad met een lepel.

Verdeel dan het blauwe bessen mengsel erover en strooi daarover nog het restje havermoutmengsel.

Bak af in 35-40 minuten.

Laat eerst volledig afkoelen voor je hem gaat snijden.

 

Enjoy! 

 

*Citroenrasp maakt dit recept lekker fris, zonder bitter te zijn. Zorg dat als je de (biologische) citroen raspt je alleen het gele raspt en niet het witte. Het witte van de citroen, net onder de schil is namelijk bitter, het gele niet. 

 

blauwe bessen havermout repen

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.