Dahl met rode linzen, naanbrood & raita 

Dahl met rode linzen, naanbrood & raita

Dahl met rode linzen, naanbrood & raita

 

De vraag die me vaak wordt gesteld is: “Wat is je favoriete keuken?”. Ik vind dat een lastige vraag, maar als ik écht moet kiezen dan kies ik voor de Indiase keuken. 

Ruim 15 jaar geleden maakte ik voor het eerst bewust kennis met de echte Indiase keuken toen ik werd meegenomen door een Indiër naar een (naar zijn zeggen) subliem Indiaas restaurantje in Amsterdam. Het was liefde op de eerste smaakbeleving. De hele tafel stond vol met gerechten en ik heb gesmuld voor tien! 

Toen ik (veel later) vegetariër werd, bleek de Indiase keuken ook perfect te zijn voor vegetarische recepten. Hoewel de vleesgerechten ook fantastisch zijn, vind ik de vegetarische gerechten zoals dit recept een waar feest voor de smaakpapillen en op je bord.

Dus moest dit door mij zeer geliefde recept natuurlijk ook eens op de site komen. Wel eens waar met een heeeeel kleine kanttekening. Ik ben namelijk zoals je weet een hele grote fan van zilvervliesrijst als het om gezond gaat, maar bij hoge uitzondering vind ik pandanrijst bij dit recept gewoon veel lekkerder. De keus is natuurlijk geheel aan wat jou wat je erbij wilt eten. Je kunt dahl namelijk ook heerlijk eten zonder iets erbij. Of alleen een stukje naanbrood.

Het lekkerste is om naanbrood zelf te maken. Dan ben je gegarandeerd van geen slechte toevoegingen in je eten. Daarbij is het natuurlijk ook heel veel lekkerder. Naanbrood kan je met tarwebloem maken, maar wil je de iets gezondere versie maken? Gebruik dan speltbloem. Het recept voor de naanbroodjes vind je hier onder het dahl recept.

Raita is iets wat naar mijn smaak gewoon hoort als dip bij het naanbrood. Man man, want vind ik dat om te smullen en is ook zo super easy! De yoghurt in combinatie met komkommer en munt is zo heerlijk fris. Normaal maak je raita met wat suiker, maar wil je gezonder kies dan voor honing.

En ja, is het gezond? Ja! Heel gezond! De kruiden en specerijen zitten vol gezonde stoffen die je immuunsysteem een boost geven en bevatten ook anti-kanker stoffen. De rode linzen zitten vol eiwitten die goed zijn voor o.a. je spieren. Daarbij zitten ze vol vezels, dus goed voor de darmen en bevatten ijzer dat weer zeer gunstig is voor de zuurstof in het bloed.

Dus ik zou zeggen heel veel plezier met maken en vooral… eet smakelijk!

 

 

Dahl met rode linzen, naanbrood & raita

Ingrediënten 4 personen 

Pandanrijst voor 4 personen

4 naanbroodjes

1 ui

2 knoflookteentjes

1 rode peper

175 gr gedroogde rode linzen

400 gr tomatenblokjes (uit blik)

350 ml koud water

200 ml kokosmelk

1 el garam masala (kruidenmix)

Pluk verse koriander

 

Voor de raita 

300 gr volle yoghurt

2 takjes verse munt

1/3 komkommer

4 tl honing

Flinke stuf zout

1/2 tl komijnpoeder

Klein snufje zwarte peper

 

Zo maak je het

Kook de rijst volgens de verpakking.

Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn. Bak een paar minuutjes aan in wat kokosolie. Voeg dan de tomatenblokjes, water en rode linzen toe. Roer door en laat ongeveer 20 minuutjes pruttelen in de pan zonder deksel.

Maak ondertussen de raita.

Rasp de komkommer en snijd de muntblaadjes zo fijn mogelijk. Doe de yoghurt in een kom en meng met de komkommer, munt, honing, zout, komijnpoeder en een snufje zwarte peper. Zet even in de koelkast tot het uitserveren.

Voeg dan de kokosmelk toe in de pan samen met de garam masala kruiden en een flinke snuf zout en (zwarte) peper. Roer door en laat nog zo’n 10 minuutjes pruttelen tot het geheel wat inkookt.

Bak ondertussen de naanbroodjes af.

Verdeel de rijst en de dahl over de borden en top af met verse koriander. Serveer met het warme naanbrood en de raita.

Enjoy!

 

 

 

Recept voor knoflook naanbroodjes 

Ingrediënten voor 8 stuks 

300 gr tarwebloem of speltbloem

125 ml warm water

100 gr Griekse yoghurt

50 gr roomboter

1 zakje gedroogde gist (7 gram)

1 teentje knoflook

1 tl suiker

1 tl zout

Olie

Verse koriander

 

Zo maak je het: 

Meng het warme water, suiker en de gist in een klein kommetje. Wacht tot er belletjes ontstaan na ongeveer 5 min.

Doe dan de bloem in een ruime kom of keukenmachine met deeghaak en doe hierbij de gist, Griekse yoghurt en 1 eetlepel olie.

Kneed met de keukenmachine of met de hand ongeveer 10 minuten tot een mooi en stevig, zacht deeg. Voeg halverwege het kneden een theelepel zout toe aan het deeg.

Neem dan een ruime kom en doe er een beetje olie in.

Maak vervolgens een bal van het deeg, doe de bal in de kom en draai de deegbal om zodat beide kanten bedekt zijn met olie.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen tot het deeg dubbel zo groot is.

Na het rijzen verdeel je de deegbal in 8 gelijke stukken waar je 8 balletjes van maakt.

Druk de balletjes plat de met hand tot je een plat, rond broodje hebt van ongeveer 15 centimeter. Indien nodig kun je een beetje olie gebruiken om de broodjes met je vingers uit te rollen.

Verhit een heel klein beetje olie in een koekenpan, doe daarin 1 broodje en wacht tot de bovenkant goed begint op te bollen. Draai dan het broodje om en bak zo beide kanten mooi goudbruin.

Smelt tijdens het bakken wat boter en meng hierdoor de uitgeperste teen knoflook.

Smeer de naanbroodjes na het bakken meteen in met de knoflook boter en garneer met nog wat fijngesneden koriander.

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.