De geneeskracht van saffraan o.a. bij despressie

De geneeskracht van saffraan o.a. tegen depressie

De geneeskracht van saffraan o.a. tegen depressies

 

Saffraan wordt ook wel ‘het rode goud’ genoemd. Dit vanwege zijn hoge kilo prijs van soms maar liefst €30.000 per kilo. Voor 1 gram saffraan zijn meer dan 150 saffraan krokussen nodig en in totaal ongeveer 450 stampers. Vanwege het traditionele handwerk is de saffraan prijs per kilo van saffraan zo hoog. Saffraan is een bijzonder specerij dat veel bijzondere, geneeskrachtige eigenschappen heeft. Maar let op: er zijn hele grote kwaliteitsverschillen en er is ook nep saffraan op de markt. Hierover later in dit blog meer uitleg.

 

De smaak van saffraan 

De smaak van saffraan wordt omschreven als een milde honingachtige hooi smaak. One of a kind dus eigenlijk. Door de sterke gele pigmentatie kan je al met een paar saffraandraadjes een hele pan rijst geel kleuren. Zoals paellarijst.

 

Saffraan als antidepressivum 

Het meest interessante van saffraan vind ik wel dat het een bewezen natuurlijk antidepressivum is. Uit een onderzoek van vijf studies is gebleken dat 30 mg saffraan per dag net zo effectief is als fluoxetine, imipramine en citalopram (conventionele antidepressiva). Bovendien hadden de deelnemers minder last van bijwerkingen vergeleken met andere behandelingen. Zo bijzonder is de natuur.

Nu is 30 gram saffraan per dag consumeren wel een erg dure aangelegenheid, maar het goede nieuws is dat ook uit deze studies is gebleken dat zowel de bladeren als de stampers effectief bleken te werken tegen depressies. Hierdoor zijn goede supplementen met saffraan extract een prima alternatief.

 

Saffraan tegen kanker

Saffraan bevat heel veel antioxidanten die vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. Aangezien er een groot verband is tussen vrijeradicalenschade en chronische ziekten zoals kanker, is gebleken uit onderzoek dat verbindingen in saffraan de cellen van dikke darmkanker kunnen laten afsterven, de groei ervan kunnen remmen terwijl de normale cellen ongemoeid blijven. Dit effect geldt ook voor:

 

 • Huidkanker
 • Beenmergkanker
 • Prostaatkanker
 • Longkanker
 • Borstkanker
 • Baarmoederhalskanker
 • Enz.

Uit laboratoriumstudies is ook gebleken dat crocine, de voornaamste antioxidant, kankercellen gevoeliger maakt voor chemotherapie.

 

Meer gezondheidsvoordelen van saffraan zijn onder andere:

 • Geheugenverbetering
 • Het versterken van het immuunsysteem
 • Het verminderen van PMS klachten
 • Werkt als afrodisiacum
 • Kan de eetlust verlagen en zo helpen bij het afvallen
 • Kan het risico op hartfalen verlagen
 • Verlaagd de bloedsuikerspiegel
 • Verbeterd het gezichtsvermogen bij ouderen
 • Kan het geheugen verbeteren bij ouderen met Alzheimer
 • Werkt bij menstruatie problemen

 

 

De kwaliteit van saffraan 

Het werkzame bestanddeel in saffraan is crocine. In welke mate deze crocine aanwezig is in de saffraan hangt af van de kwaliteit. De kwaliteit van saffraan is onderverdeeld in 3 soorten:

1) Categorie 1 : crocine waarde groter dan 100

2) Categorie 2: crocine waarde tussen 150 en 190

3) Catergorie 3: crocine waarde tussen 100 en 150

Volgens de ISO standaard is categorie 1 een vrij brede definitie. Dit komt doordat alle waarnemingen hoger dan 190 zijn gedefinieerd. Sommige verkopers garanderen met een crocine-inhoud van 250 en noemen dit premium kwaliteit saffraan. Hoe hoger de score van crocine des te beter de kwaliteit en daarmee de geur, smaak en kleurafgifte.

Afghaanse en Iraanse saffraan worden geprezen als de beste van de wereld. Dit vanwege het gunstige klimaat waarin de krokusplanten groeien en de geavanceerde technologie die gebruikt wordt in het drogingsproces.

 

Fake saffraan 

Soms wordt gekleurde goudsbloem of kurkuma gewoon als saffraan of saffraanpoeder verkocht. In veel supermarkten en toko’s is saffraan van een zeer matige kwaliteit. Kijk dus goed als je saffraan koopt of het wel een betrouwbare verkoper is die echte saffraan van een goede kwaliteit verkoopt.

 

Saffraan in recepten 

Met saffraan kan je vele kanten op. Je kunt er zoete koekjes mee bakken, gele rijst maken, het drinken als thee of een koude drank maken, in curry’s verwerken of in een hartige pannenkoek. Hoewel saffraan kostbaar is heb je er maar heel weinig van nodig. Slechts een paar draadjes zijn vaak al voldoende.

 

Contra-indicaties 

Neem niet meer dan 1,5 gram saffraan per dag. Meer dan 5 gram saffraan kan leiden tot onderhuidse bloedingen, neusbloedingen, baarmoederbloedingen bloed in de urine of bloederige diarree. Meer dan 20 gram saffraan kan dodelijk zijn.

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.