Gezond kerstmenu kerstrecepten

Gezond kerstmenu 2019

Gezonde kerstrecepten

 

Zoals elk jaar heb ik weer een gezond kerstmenu voor je gemaakt. Dit jaar een bewust kerstmenu zonder vlees of vis. Ik vond het een mooi idee om het jaar af te sluiten met bewustwording over hoeveel (met name) vlees we jaarlijks consumeren. Dit kan minder en met ontzettend lekkere en feestelijke recepten.

Als gezonder kerstmenu heb ik dit jaar daarom als voorgerecht een uiensoep gemaakt met daarop een kaas-ster. Daarbij heerlijke kaas-noten balletjes die je gewoon zo kunt eten of op een lekker stukje geroosterd (zuurdesem) brood kunt smeren.

Als hoofdgerecht staat er een lekker, knapperige Wellington op het menu met een vulling van romige paddenstoelen en tijm. En als bijgerecht geglaceerde worteltjes met honing en tijm.

Als dessert heb ik gekozen voor een tiramisu kwarktaart met de elementen van tiramisu, maar in een frisser en gezonder jasje. Een feest om te maken en op tafel te zetten.

Natuurlijk is bladerdeeg op zich niet het meest slanke ingrediënt en ook de lange vingers bevatten suiker, maar het is kerst en dan mag je natuurlijk ook genieten. Al met al is dit feestelijke kerstmenu zeker geen zware caloriebom en prima te doen als je niet te gek wilt doen tijdens de kerstdagen, maar wel lekker wilt smullen met de familie. Ik wens je alvast hele fijne en gezellige dagen toe én…. eetsmakelijk!

 

Meer gezonde kerst recepten? Die vind je hier: kerstmenu 1, kerstmenu 2, kerstmenu 3.

 

 

 

De maaltijden van te voren maken

Je hoeft voor deze recepten niet de hele kerst in de keuken te staan. Je kan het grootste gedeelte gewoon een dag van te voren maken. De soep kan je van te voren maken. Bak alleen de kaas-sterren even vlak voor het serveren af.

De kaas-noten balletjes kan je ook van te voren maken. Rol ze alleen pas op het laatst door de gemalen noten anders worden deze zompig.

De paddenstoelen Wellington kan je gewoon maken en afbakken. Verwarm hem voor het serveren weer op 180 graden zo’n 20 a 25 minuten. Maak ondertussen de geglaceerde worteltjes met honing en tijm.

Ook het dessert, de tiramisu kwarktaart kan je gemakkelijk een dag van te voren maken. Wacht alleen met het bestrooien van de cacao en het garneren met de frambozen voordat je hem opdient.

 

 

Kaas-noten balletjes

 

 

Kaas-noten balletjes

5 tot 8 balletjes

 

Ingrediënten

200 g verse roomkaas

100 g zachte geitenkaas

1 flinke hand pecannoten

1 eetlepel honing

1 flinke hand gepelde zoute pistachenoten

1 flinke hand walnoten

zoute stokjes

 

Meng de verse roomkaas en zachte geitenkaas door elkaar in een kom. Roer de honing er doorheen.

Maal de pecannoten fijn in de keukenmachine en roer erdoor.

Haal met een lepel of ijsschep een portie uit de kom en draai er een balletje van tot dat de kom leeg is. Zet de balletjes even in de koelkast om wat op te stijven.

Maal ondertussen de pistachenoten en de walnoten in de keukenmachine en strooi in een diep bord. Haal de balletjes uit de koelkast en dip ze voorzichtig door het notenmengsel. Prik er een zout stokje in en leg ze op een bord.

Laat in de koelkast staan tot je ze serveert. Als je deze bolletjes later dan een half uur serveert, prik dan de zoute stokjes er vlak voor het serveren pas in, anders worden ze week. Serveer evt. met wat geroosterd desembrood.

 

 

 

Gezonde uiensoep met kaas ster

Gezonde uiensoep met kaas ster vegetarisch

 

Uiensoep met kaas-ster

4 tot 6 personen

 

Ingrediënten 

1 flinke el roomboter

6 grote uien

1,5 liter groentebouillon (runderbouillon kan ook)

2 laurierblaadjes

Snuf gedroogde tijm

2 a 3 bladerdeegvelletjes (diepvries)

2 handjes geraspte Gruyère kaas

 

Pel de uien en snijd in ringen.

Smelt de boter in een diepe pan met deksel en voeg de uien toe samen met wat zout en de laurierblaadjes. Bak aan en zet het vuur laag. Laat 45 min. pruttelen en roer af en toe.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en steek er met een koekjessteker sterren uit of snijd er een ster uit met een aardappelschilmesje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de geraspte Gruyère kaas. Bak de sterren goudbruin in 10 tot 12 minuten.

Voeg na 45 minuten de bouillon toe aan de uien samen met de tijm en laat nog 10 minuten pruttelen. Maak op smaak met nog wat zout. Schenk de soep in de kommen en leg de kaas-ster erop vlak voor je de soep serveert.

 

 

 

Paddenstoelen wellington vegetarisch hoofdgerecht kerst diner

 

Paddenstoelen wellington vegetarisch hoofdgerecht kerst diner

 

Paddenstoelen Wellington met geglaceerde worteltjes

4 personen 

 

Ingrediënten paddenstoelen Wellington

1 verse bladerdeegrol (AH koelvak)

500 gram gemengde paddenstoelen

2 uien

1/2 el tijm

2 el crème fraîche

1 el dijon mosterd

1 el kokosolie

1 ei

1 velletje bladerdeeg (diepvries)

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de ui en snijd in ringen en snijd de paddenstoelen in plakjes.

Doe wat olie in de pan en bak de ui aan samen met wat peper en zout. Zet het vuur laag en laat de uien 20 minuten karameliseren. Schep af en toe om.

Doe de ui na 20 minuten in een kom en zet weg. Doe dan weer wat olie in de pan en voeg de paddenstoelen toe. Bak de paddenstoelen zo’n 10 minuten.

Voeg dan de gekarameliseerde uien toe samen met de mosterd, crème fraîche en de tijm en roer goed door. Maak evt. nog wat op smaak met peper en zout.

Rol de bladerdeegrol uit op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het mengsel over 1 kant van de bladerdeegplak. Houd iets ruimte over aan de rand om het goed dicht te kunnen ‘plakken’. Vouw de lege helft eroverheen en druk hem aan de randen voorzichtig dicht.

Druk met een koekjes-steker sterren uit het velletje bladerdeeg en leg ze op de Wellington. Als je geen steker hebt kan je ze ook met een aardappelschilmesje snijden.

Klop een ei op en bestrijk de Wellington met het ei.

Bak de Wellington af in 30 minuten. Wordt hij te bruin? Dek hem dan even af met een strook bakpapier.

Maak tijdens het afbakken de geglaceerde worteltjes. Zie recept hieronder.

 

 

 

 

Geglaceerde worteltjes kerst

 

 

Geglaceerde worteltjes

 

Ingrediënten geglaceerde worteltjes met honing en tijm 

1 flinke bos wortelen

1 rode peper

1 kop water

2 el olijfolie

2 a 3 el honing

zout

1/2 el tijm

 

Maak de wortelen schoon en snijd een stukje van de onderkant af en het meeste van het groen. Laat er een beetje groen aanzitten, want dat staat zo leuk.

Snijd de rode peper in dunne halve ringen.

Doe in een kopje koud water de honing, tijm, een snuf zout en de gesneden peper. Roer goed door elkaar.

Doe een flinke scheut olie in een diepe hapjespan en leg de wortelen erin. Voeg dan het water-honingmengsel toe breng aan de kook (zonder deksel). Zorg wel dat de worteltjes voor minimaal de helft allemaal onderwater staan. Voeg anders nog wat water toe. Zet het vuur laag en laat de worteltjes langzaam garen net zo lang tot dat het water verdampt is. Dan blijft er een gaar worteltje over met een lekker zoet en kruidig laagje. Serveer met de paddenstoelen Wellington.

 

 

 

 

 

Tiramisu kwarktaart

8 personen

 

Ingrediënten

150 g havermout

150 g walnoten

10 Medjoul dadels ontpit

4 el gesmolten kokosolie

1 liter magere kwark

1 mok sterke koffie

scheutje Amaretto

honing (naar smaak)

1 pak lange vingers

1 tl vanillepoeder

8 blaadjes gelatine

3 grote rijpe bananen

cacao poeder

frambozen

1 ovenschaal

 

Week de dadels 5 minuten in heet water en smelt de kokosolie in een pannetje.

Giet de dadels af en voeg samen met de havermout, walnoten en kokosolie toe aan de keukenmachine en mix tot een ‘deeg’.

Bekleed de bodem van de schaal met bakpapier en verdeel het mengsel over de bodem. Plakt het een beetje? Maak dan een lepel nat en druk en veeg het deeg uit. Zet in de koelkast.

Week 4 gelatineblaadjes 10 min in een kopje koud water.

Zet een mok sterke koffie. Doe die samen met een scheut Amaretto in een pannetje en laat even 10 minuutjes zacht koken. (Zo kook je de alcohol eruit). Haal van het vuur en roer er 2 el honing en de 4 gelatineblaadjes doorheen doorheen totdat de gelatine is opgelost. .

Doe ondertussen 500 g kwark in een grote kom en roer er honing door heen naar smaak zoals jij het lekker zoet vindt. Ik deed er 3 flinke eetlepels doorheen.

Haal de schaal uit de koelkast. Dip de helft van het pak lange vingers in het koffie/amaretto mengsel en verdeel over de schaal. Roer de rest van het koffie/amaretto mengsel door de 500 ml kwark met honing en roer goed door. Verdeel dit over de lange vingers. Dit is de onderste laag. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Week 4 gelatineblaadjes 10 min in een kopje koud water. Giet het in een pannetje en verwarm tot dat de blaadjes zijn opgelost.

Roer de vanille en de gelatine door de overige 500 ml kwark samen met honing. Voeg zoveel toe als jij het lekker zoet vindt.

Haal de schaal uit de koelkast en bedek weer met lange vingers. Snijd de banaan in dunne plakken en verdeel die over de lange vingers. Giet daarover de rest van de kwark. Laat ongeveer 2 tot 4 uur opstijven. (Dit ligt een beetje aan hoe koud je koelkast is).

Haal de taart uit de koelkast en die wat cacao in een zeefje en bestrooi de bovenkant van de taart. garneer nog met wat frambozen en je tiramisu kwarktaart is ready!

 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.