Gezonde cruesli

Gezonde cruesli

Gezonde cruesli maken

 

Opzoek naar een gezond ontbijtje? Dan is deze gezonde cruesli een lekkere optie. Bijvoorbeeld met kwark of yoghurt, maar ook als kwarktaartbodem doet hij het goed! 

 

Maar wat is nu het verschil tussen muesli en cruesli?

Muesli is normaal gesproken als je kijkt naar de supermarkt varianten de meest gezonde keuze van de twee. Muesli bestaat vaak uit havervlokken, tarwevlokken of maisvlokken met soms wat toegevoegd gedroogd fruit, noten pitten en zaden.

Cruesli bevat vaak net als muesli haver-, tarwe- of maisvlokken met gedroogd fruit, stukjes chocolade en/of zaden, pitten en noten. Alleen is deze versie krokant, omdat deze vaak met boter geroosterd/gebakken wordt met meestal heel veel suiker en/of honing. Dat laatste maakt dat cruesli vaak veel suikers, koolhydraten en dus calorieën bevat.

 

En hoe zit het dan met granola?

Granola is een soort gezonde versie van de cruesli. Granola bevat vaak veel noten, haver, gedroogd fruit of stukjes pure chocolade, maar er zit vaak net iets minder suiker in dan bij cruesli. Ook granola wordt geroosterd. Het lijntje tussen cruesli en granola is dus wat mij betreft vrij dun. Kijk daarom als je voor een supermarktversie van cruesli of granola gaat vooral op de ingrediëntenlijst, maar nog beter; maak het gewoon lekker zelf. Het is namelijk echt niet moeilijk en veel smaakvoller.

 

Gezonde cruesli

Waarom is dit recept dan gezonder? Dat komt omdat we bij deze versie minder suikers toevoegen dan de supermarktvariant. Daarbij gebruik ik voor dit recept maple syrup i.p.v. witte tafelsuiker. En ja suikers zijn suikers, maar maple syrup heeft daarnaast ook nog gezonde eigenschappen zoals 24 soorten antioxidanten, zink, mangaan, ijzer, kalium en calcium, terwijl gewone tafelsuiker puur en alleen lege calorieën bevat.

 

Weinig calorieën

Ben je aan het afvallen of wil je gewoon een gezond ontbijt? 35 gram (1 portie) van deze gezondere cruesli variant bevat slechts 57 kcal. Dat is minder dan de helft van het meest bekende cruesli merk in de winkel. Veel gezonder dus!

 

Gezonde cruesli recept

 

Gezonde cruesli recept

 

Ingrediënten voor 1 pot cruesli

150 gr havervlokken

4 el kokosmeel

1 afgestreken el kokosolie

4 el maple syrup

1 tl vanillepoeder

1 flinke snuf zout

 

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).

Smelt de kokosolie in een pannetje en doe ondertussen alle droge ingrediënten in een kom en roer door elkaar.

Voeg dan de maple syrup en gesmolten kokosolie toe en roer erdoor.

Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de cruesli af in ongeveer 15 tot 20 minuten.

Hussel halverwege even alles door elkaar zodat alle kanten goed knapperig worden.

 

Als extra ingrediënten kan je van alles toevoegen, alleen let erop dat de calorieën dan wel omhoog gaan. Wat je o.a. kunt toevoegen is:

  • rozijnen
  • noten
  • zaden
  • pitten
  • kaneel
  • gedroogd fruit
  • stukjes pure chocolade (doe dat wel nadat de cruesli gebakken en afgekoeld is)
  • kokosvlokken
  • honing i.p.v. maple syrup
  • Vers fruit (als topping)

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.