verantwoorde havermout muffins

Havermout muffins

Havermout muffins zijn 1 van mijn favo ontbijtjes. Lekker voedzaam en verantwoord. Soms als ik heel druk ben vind ik ze ook heel lekker als snelle ‘meeneem lunch’ of als krachtig tussendoortje. Kortom je kunt alle kanten op met deze lekkere havermout muffins. 

Havermout is zeer gezond en van nature glutenvrij. Toch kan het zijn dat door kruisbestuiving de havermout uit de supermarkt sporen van gluten bevat. Wil je zeker weten dat havermout geen gluten bevat koop dat de glutenvrije variant.

 

Goed voor de darmen

Havermout is een goede bron van vezels die goed zijn voor de spijsvertering en havermout geeft een lang, verzadigd gevoel. Havermout bevat bètaglucaan, dit is een oplosbare vezel die gedeeltelijk oplost in water.  Dit vormt een dikke, geleiachtige oplossing in de darmen. Voordelen van bétaglucaan zijn o.a. een lagere LDL en totaal cholesterol niveau, een lager bloedsuikergehalte en geeft een groot verzadigingsgevoel. Ook zorgt het voor meer gezonde bacterie groei in de darmen.

Haver zit ook vol met belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten. Waaronder:

  • Mangaan
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Koper
  • IJzer
  • Zink
  • Foliumzuur
  • Vitamine B1
  • Vitamine B5

 

Havermout en afvallen

Doordat havermout veel vezels bevat, geeft het een lang verzadigd gevoel. Daarom zijn havermout muffins ideaal om af te vallen. Doordat je langer verzadigd bent is de kans dat je gaat snacken veel minder groot. Zelf maak ik deze muffins zonder honing, omdat ik ze zonder honing al zoet genoeg vind. Ben je een echte zoetekauw? Dan kan je dit natuurlijk wel toevoegen. Ook honing is gewoon een vorm van suiker ook al heeft honing zeer veel gezonde eigenschappen.

Zo heeft ruwe honing een bacterie dodende werking en werkt het antiseptisch, is het goed voor de darmflora, reguleert het de bloedsuikerspiegel en werkt het goed tegen keelpijn.

 

 

Havermout muffins recept

Ingrediënten voor 6 muffins 

 

80 gr havermout

50 gr amandelmeel

1 banaan

10 kleine dadels zonder pit

2 eieren

snufje zout

mespuntje vanillepoeder

1 tl wijnsteenpoeder

2 eetlepels honing *optioneel

6 siliconen muffinvormpjes

 

Zo maak je het: 

Verwarm de oven voor op 180 graden en week de dadels 10 minuutjes in heet water.

Doe de dadels en de helft van de banaan in de blender en mix tot een gladde massa.

Doe het mengsel in een kom en voeg de havermout, amandelmeel, vanille, wijnsteenpoeder en zout toe en roer even door elkaar.

Voeg dan de eieren toe en roer goed door elkaar met een pollepel.

Roer dan de honing erdoor en breek de andere helft van de banaan in stukjes en roer deze door het mengsel. Zo krijg je lekker smeuïge stukjes in je muffins!

Doe het mengsel in de vormpjes (ik gebruik siliconen vormpjes, omdat je de muffins er dan heel makkelijk uit krijgt. In normale vormpjes of papier blijven ze plakken of bakken ze snel aan.) Ik deed ongeveer anderhalve tot twee eetlepels in elk vormpje.

Bak de muffins in het midden van de oven af in 30 minuten.

Ready zijn je homemade havermout muffins! Smakelijk!

Comments 2

  1. Rian van Vollenhoven
    6 april 2019

    Ik heb de amandelmeel vervangen door kokosmeel: ook heel lekker!

    1. healthybyelisa
      9 april 2019

      Hoi Rian,

      Wat een goed idee! Heerlijk!

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.