Het 21 dagen Plantpower dieet

 

Het Plant power dieet is een dieet dat bestaat uit 21 dagen alleen plantaardige voeding. Healthy by Elisa heeft speciaal voor jou de allerlekkerste vegan recepten voor je samengesteld! Denk hierbij aan heerlijke groenteschotels, smoothies en zelfs muffins, pannenkoeken en pizza!

Het voedingsplan bestaat uit 21 volledige dagen vol met lekkere ontbijtjes, lunches,  heerlijke avondmaaltijden en tussendoortjes.

Plantaardig eten hoeft dus helemaal niet saai te zijn, maar is mega gezond, lekker en de recepten zijn super gevarieerd. Daarbij is het plantpower dieet het perfecte dieet om op een gezonde manier snel een hoop kilo’s te verliezen.

Buiten dat dit dieet erg gezond is en je er kilo’s mee afvalt doe je het milieu en dus mens en dier hier een heel groot plezier mee. Sterker nog je bewijst hiermee echt een dienst aan jezelf en moeder aarde. Kortom het plantpower dieet is het allerbeste wat je jezelf cadeau kunt doen. Schrijf je vandaag nog in en start met jouw nieuwe ultra gezonde lifestyle! Meld je HIER aan voor Het 21 dagen Plantpower dieet. 

 

Wat is veganisme?

Veganisten eten geen dierlijke producten zoals: vlees, vis, eieren, zuivel en honing. Ook eten veganisten geen gelatine dat wordt gemaakt van koeien en varkensbotten. Ook dragen veganisten geen kleding van dierlijke oorsprong zoals leer en bont.

 

 

 

Waarom plantaardig eten de oplossing is voor vele klachten en kwaaltjes

Van veganistische voedingspatronen is bekend dat ze mensen helpen met het afvallen. Ze bieden daarnaast ook een scala aan gezondheidsvoordelen. Om te beginnen kan een veganistisch voedingspatroon gezond zijn voor je hart. Verder kan het bescherming bieden tegen type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker. Hier volgen zes wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van veganistische voedingspatronen.

 

  1. Een veganistisch voedingspatroon is rijker aan bepaalde voedingsstoffen

 

  1. Het kan je helpen afvallen

 

  1. Het blijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen en de nierfunctie te verbeteren

 

  1. Een veganistisch voedingspatroon kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

 

  1. Het is gelinkt aan een lager risico op hartziekte

 

  1. Een veganistisch voedingspatroon kan pijn door artritis verminderen

 

Daarnaast is gebleken dat een vezelrijk, plantaardig dieet de stoelgang verbetert, hoofdpijnklachten verminderd, je weer een stralende huid geeft, voller haar en sterkere nagels, depressieve klachten en huidklachten kan verminderen en stress kan reduceren. Do we need to say more? Meld je HIER aan voor Het 21 dagen Plantpower dieet.

 

 

Waarom het tijd is om (tijdelijk) vegan te gaan

 

Dierenwelzijn

Door de extreme groei van de bio-industrie wordt ons milieu enorm belast. Dieren worden vaak in zeer erbarmelijke omstandigheden gehouden. Wist je dat voor maar 1 kilo biefstuk wel 25 kilo voer nodig is?! Hieronder een kleine greep over hoe het er aan toe gaat in de bio-industrie:

 

 

Varkens Denk aan megastallen waar varkens klem zitten in een stikdonker hok zodat ze niet kunnen bewegen, daardoor worden ze sneller vet. Na een halfjaar weegt een varken gemiddeld 110 kilo. Eén op de zes varkens haalt deze leeftijd niet eens. De overgebleven biggen gaan op transport naar de slacht, de eerste keer dat ze buiten komen. Een deel van de varkens moet zelfs op langdurig internationaal transport, bijvoorbeeld omdat slachten in het buitenland iets goedkoper is. Tijdens het vetmesten staan de varkens in kale hokken, met ieder tussen de 0,3 en 1 vierkante meter aan leefruimte. De luchtkwaliteit is slecht, waardoor de helft van alle varkens longproblemen heeft.

Omdat een varken geen ruimte heeft om zijn natuurlijke gedrag te vertonen, raakt het dier verveeld en gefrustreerd. Om te voorkomen dat varkens hierdoor in elkaars staart bijten, is deze er al jong afgebrand

 

 

Plofkippen transformeren van kuikentje  in  veertig dagen tot vleeshomp van 2,3 kilo. Ter vergelijking: dat is een kleuter met het gewicht van een volwassene. Veel vleeskuikens zijn ziek door deze absurd snelle groei. Alsof ze nog niet genoeg lijden, hebben ze minder dan één A4’tje aan leefruimte en staan ze altijd in hun eigen poep. Tijdens het vangen van de vleeskuikens voor de slacht, gaat het er ruw aan toe. Miljoenen kuikens breken hun vleugels of poten.

 

Legkippen komen nooit buiten en hebben binnen weinig ruimte. Dit gebrek aan ruimte en afleiding zorgt ervoor dat de hennen elkaar tot bloedens toe verwonden. Daarom worden de snavelpuntjes verwijderd. Een pijnlijke ingreep. Ook het vangen van de hennen voor de slacht gebeurt niet zachtaardig. Sommige hennen lopen botbreuken op. Hoe zit het dan met de haantjes? Die zijn er niet. Haantjes worden namelijk direct na de geboorte vergast of levend vermalen. Zodra alle eieren zijn uitgekomen, gaan de hennetjes en haantjes uit elkaar. Alléén hennen die naar een stal met 3 Beter Leven sterren gaan, houden hun snavel.

 

 

Runderen zijn speciaal bedoeld voor vlees. Sommige rassen – de zogenaamde dikbillen – zijn zelfs doorgefokt op een erfelijke afwijking: de spieren groeien extra snel. En veel spiergroei betekent veel dure biefstuk. Vanwege het doorfokken, is een natuurlijke bevalling vaak niet mogelijk. Met een lang, pijnlijk herstel en grote kans op ontstekingen en bloedingen als gevolg. En dat gerust vier keer in één koeienleven. Voor de stallen waarin vleesrunderen twee jaar leven zijn geen richtlijnen. Het verschil tussen de verschillende stallen is dus groot. Het merendeel van de runderen wordt op stro gehouden, de rest heeft alleen een beton- en roostervloer. Van een zacht ligbed is geen sprake. Kreupelheid, pootproblemen en beschadigde gewrichten komen dan ook vaak voor. De ruimte per dier varieert sterk: soms heeft een stier van 500 kilo slechts vijf vierkante meter om op te leven.

 

Melkkoeien Een melkkoe moet topprestaties leveren. Elke dag opnieuw. Ze produceert gemiddeld 8.000 liter melk per jaar, met uitschieters tot wel 12.000 liter. Dat kost ontzettend veel energie. Vaak houdt een koe dit maar vier jaar vol. 50 tot 70 procent van alle melkkoeien moet rond deze leeftijd dan ook naar het slachthuis, vanwege gezondheidsproblemen. Wat voor een leven heeft de melkkoe tot dan toe gehad? Op jonge leeftijd worden bijna alle koeien onthoornd. Dit om te voorkomen dat ze elkaar later niet verwonden in de krappe stallen. Het is verplicht om deze pijnlijke ingreep met verdoving uit te voeren. Helaas geven de boeren niets tegen de napijn, die soms wel twee dagen aanhoudt. Om de melkproductie op gang te houden, wordt een melkkoe ieder jaar kunstmatig bevrucht. Na de geboorte is er meestal geen tijd voor de moeder en haar kalfje samen. Het kalfje wordt direct weggehaald en individueel opgesloten, om daar (kunst-)melk uit een emmer te krijgen. Op sommige kalfjes wacht later hetzelfde leven als hun moeder. De andere kalfjes, waaronder alle stiertjes, gaan op transport naar een ander bedrijf om te worden afgemest voor de productie van kalfsvlees.

 

 

Het milieu

De bio-industrie heeft ook een grote weerslag op het milieu. Onze aarde die we toch echt schoon willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Toch?

 

Het kost veel water

Het maken van vlees en melk kost een heleboel water. Niet alleen moeten de dieren drinken, maar er is ook water nodig om veevoer te laten groeien, om de dieren en stallen schoon te poetsen, om melk en vlees koel te houden en om het slachthuis schoon te maken.
In totaal is er daarom voor het maken van 1 hamburger van rundvlees gemiddeld 2350 liter water nodig! Voor 1 liter melk is er 1050 liter water nodig. (!)Het gaat dus om enorme hoeveelheden water, en dan heb je er nog niet eens zo heel veel vlees of melk voor. Dit is enorm zonde, want met 158 liter water kun je al een sojaburger maken en met 297 liter water e1ter sojamelk. Door dus voor de plantaardige versie te gaan of gewoon ander plantaardig voedsel kun je enorm veel water besparen.

 

 

Het zorgt voor veel vervuiling

Veeteelt zorgt op verschillende manier voor vervuiling. Vee zorgt ervoor dat er extra broeikasgassen in de lucht komen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Daarnaast zorgt mest ook voor watervervuiling, omdat dit vaak in rivieren terecht komt. Te veel mest in water leidt tot het sterven van planten en dieren in het water tot er alleen nog maar algen over zijn. Daarnaast komen antibioticaresten via mest ook weer in de natuur terecht.

 

 

En dan ook de chemicaliën nog

Een tweede manier waarop veeteelt zorgt voor vervuiling is via het groeien van veevoer. Zoals ik al eerder noemde wordt een derde van het akkerbouwland gebruikt om veevoer te verbouwen. Daarbij worden vrijwel altijd pesticiden en herbiciden gebruikt, waardoor er voor veevoer enorme hoeveelheden chemicaliën gebruikt worden die vervolgens schade aanrichten aan de natuur.
Daarnaast worden voor het verbouwen van veevoer vaak schadelijkere pesticiden en herbiciden gebruikt dan voor het verbouwen van voedsel voor mensen. Genetisch gemodificeerde maïs en soja worden bijvoorbeeld vaak gebruikt als veevoer en zijn zo gemanipuleerd dat ze tegen extreem giftige chemicaliën kunnen die alle andere planten en dieren om de maïs/sojaplant heen doodmaken. Deze genetisch gemodificeerde maïs en soja mag niet verbouwd worden voor mensen (in elk geval niet voor mensen in Europa en veel andere landen), maar helaas wel als veevoer.
Om deze en de andere genoemde redenen speelt veeteelt een belangrijke rol in het veroorzaken van de opwarming van de aarde, het afnemen van de biodiversiteit, het verdwijnen van natuur en bijzondere ecosystemen en de toenemende waterschaarste en watervervuiling. Uiteraard zijn er ook andere dingen die milieuproblemen veroorzaken, maar als iedereen veganist zou worden zou dat al een groot deel oplossen.

 


Wat kan ik dan allemaal wel eten?

De mogelijkheden om plantaardig te eten zijn eindeloos en o zo lekker. Denk aan heerlijke smoothies, frisse salades, kruidige soepen, verwarmende curry’s, lekkere ovenschotels en zelfs mega lekkere pannenkoeken, muffins, taartjes en zelfs pizza komen aan bod. Er bestaat zelfs vegan kaas! Healthy by Elisa heeft voor jou de lekkerste recepten samengesteld zodat je je geen moment verveeld en kunt ontdekken hoe lekker plantaardig eten nu werkelijk is.

 


 

Krijg ik als ik plantaardig eet dan geen tekorten?

Nee, op korte termijn zal je lichaam door plantaardig eten geen tekorten krijgen. Als je langere tijd besluit om plantaardig te gaan eten is het raadzaam vitamine B12 en omega 3 supplementen te gaan gebruiken.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.  Vitamine B12 zit met name in dierlijke producten zoals, eieren, vlees, vis en zuivel, maar ook in sommige planten zoals zeewier.

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n-3-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur. EPA en DHA staan vooral bekend als visvetzuren.

Bronnen van omega 3-vetzuren

ALA is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken en je dit vetzuur via de voeding binnen moet krijgen.

  • Vooral lijnzaadolie bevat veel ALA.
  • ALA komt verder voor in raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige (dieet)margarines.
  • In kleine hoeveelheden zit ALA in vlees en in groene bladgroenten.

EPA en DHA staan bekend als visvetzuren maar kunnen ook uit andere voedingsmiddelen gehaald worden. Vis is de belangrijkste bron. Om op een diervriendelijke manier aan de hoeveelheid omega 3 te komen bestaan er algenolie supplementen. Waarom zou je de vissen lastig vallen, terwijl je de juiste omega 3 vetzuren uit algen kan eten? Algen staan aan het begin van de voedselketen en zijn zeer zuiver.


 

Kortom

Er zijn alleen maar goede redenen om een tijdje (of langer) plantaardig te gaan eten. Je zal je op alle fronten goed voelen. Als je plantaardig eet ben je goed bezig voor je lijf, voor het milieu en dieren, je valt af en zal trots op jezelf zijn wat je mentaal een enorme boost geeft.

 

Wil jij dit jaar beginnen met een groot cadeau aan jezelf en moederaarde? Meld je dan nu aan voor het 21 daagse Plantpower dieet. Alvast hartelijk bedankt namens jezelf, moeder natuur en alle dieren in de bio-industrie. Want wat zijn nu 21 dagen op een mensen leven? Meld je HIER aan voor Het 21 dagen Plantpower dieet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Wakker dier, voedingscentrum, vegan challenge,  A Healthy life

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.