Kan je madeliefjes eten?

Kan je madeliefjes eten?

Zijn madeliefjes eetbaar?

 

Wist je dat er heel veel bloemen en planten zijn die je gewoon in je tuin of omgeving vindt en die je kunt eten? Denk maar eens aan paardenbloemen, brandnetels, viooltjes, klaprozen, daslook, kleefkruid, vlierbloesem en hondsdraf. Maar ook die kleine schattige madeliefjes, ofwel de Bellis perennis kan je eten.

Je vindt ze zo gratis en voor niets in de lente en de zomer in tuinen en weilanden. En ze zijn nog eens gezond ook. Wat je allemaal met madeliefjes kunt doen (behalve mooie bloemenkransen maken) lees je hier. 

 

De geschiedenis van het madeliefje 

Madeliefjes zijn eetbaar, je ziet ze met name vanaf april tm soms half oktober. Van oorsprong komt het madeliefje uit Zuidwest Azië en Europa. Tegenwoordig is dit bloemetje te vinden over heel de wereld.

In de Noorse mythologie staat het madeliefje symbool voor de godin Freya. Dit is de godin van de vruchtbaarheid en de liefde. Ook de Kelten aten madeliefjes. Ze schreven er een heilzame, verjongende werking aan toe.

De Keltische fee Milka zou een koningszoon stiekem madeliefjes hebben laten eten zodat hij nooit volgroeid werd. Hij bleef voor altijd kind. In de stadspoort van Babylon werden madeliefjes verwerkt als eerbetoon aan de god Ishtar. De Romeinen zagen in madeliefjes een plant die een medicinale en voedzame werking had.

In de Middeleeuwen werden madeliefjes gedroogd en gestampt tot een poeder. Wanneer je een wond had, werd dit poeder vermengd met olie, vet of water en op de wond aangebracht zodat deze sneller zou helen. Dit weten we, omdat de kruisvaarders dit toepasten.

 

 

De gezondheidsvoordelen van madeliefjes

Je kunt de blaadjes en de kopjes van het madeliefje eten. Madeliefjes zijn gezond. Ze bevatten zeer veel gezonde stoffen zoals:

  • Vitamine C
  • Magnesium
  • Saponine
  • Etherische olie
  • Slijmstof
  • Bitterstof
  • Organische zuren

 

 

Madeliefjes helpen goed bij o.a:

  • Aansterken na griep
  • Bloedzuiverend
  • Ontstekingsremmend
  • Vochtafdrijvend
  • Versnelde wondgenezing
  • Versneld ophoesten van vastzittend slijm

 

 

Medicinaal gebruik van het madeliefje 

Het regelmatig eten van madeliefjes kan voor kwetsbare en lusteloze kinderen uitkomst bieden. Ze worden weer actief. Het feit dat madeliefjes het belangrijke mineraal magnesium bevatten kan daarbij meespelen. Traditioneel gebruik van madeliefje omvat het gebruik van de blaadjes om wonden te behandelen, vooral verse wonden.

De blaadjes kan je tot zalf maken en op de wond doen. Je kunt als je een wond hebt ergens middenin de natuur op de blaadjes kauwen zodat je een puree maakt wat je op de wond aanbrengt. Het kauwen op de bladeren voor langere tijd kan helpen bij mondzweren.

Voor medicinaal gebruik worden de bloemetjes gedroogd. Deze kunnen als thee worden gezet die helpt bij een maagslijmvliesontsteking, reumatische problemen, artritis, lever- en nierstoornissen en als zuiverend middel voor het bloed. Een aftreksel van de wortel wordt gebruikt bij eczeem, ademhalingsproblemen, reumatische pijnen en heftige menstruatie.

 

 

Hoe kan je madeliefjes eten?

Madeliefjes zijn makkelijk te verwerken in salades, curry’s, of op soepen ter garnering en je kunt er thee van zetten. Ook kan je er kappertjes van maken en ook madeliefjes-azijn en huidolie maken.

 

Madeliefjes olie maken

Madeliefjes olie is makkelijk te maken en heel goed voor het verstevigen van de huid. Ook kan madeliefjes olie helpen bij eczeem, een droge en beschadigde huid en pijn verzachten.

 

Zo maak je madeliefjes olie

200 ml zuivere olie zoals (jojoba-olie, amandelolie of druivenpitolie)

1 handje madeliefjes

1 glazen potje met deksel

Een zeefje

 

Zo maak je het

Pluk de madeliefjes op een plek waarvan je zeker weet dat er heen honden over de bloempjes hebben geplast.

Laat de madeliefjes even op tafel liggen zodat eventuele miertjes en andere beestjes weg kunnen lopen.

Doe de kopjes va de madeliefjes in een potje dat goed schoongemaakt is met kokend water.

Giet de olie over de madeliefjes, schroef het potje goed dicht en zet weg op een donkere en koele plek voor ongeveer 2 weken.

Keer het potje om de paar dagen even om.

Zeef de olie met de madeliefjes in een ander brandschoon potje en je olie is klaar voor gebruik. Voor de geur kan je er nog wat druppeltjes etherische olie bij doen.

Bewaar op een koele en donkere plek.

Madeliefjes-azijn maak je op dezelfde manier, maar dan met (witte wijn) azijn i.p.v. olie.

 

 

Madeliefjes-kappertjes recept

Kappertjes gemaakt van madeliefjes zijn erg lekker en leuk om te maken. Je kunt de kappertjes in veel gerechten verwerken zoals in een salade, in pasta’s, op je pizza of op dit lekkere stroganoff recept.

 

Benodigdheden

bakje met ongeopende madeliefjesbloemetjes
(voldoende om een glazen potje voor 2/3 mee te vullen)

1/2 l witte wijnazijn

1 knoflookteentje

1 tl zout

1 tl peperkorrels

1/2 tl mosterdzaad

Appelazijn of witte wijn-azijn

1 schoon (steriel) potje

 

Zo maak je het

Maak een glazen pot goed schoon.

Pluk madeliefjes die net op het punt staan om open te gaan.

Haal de steeltjes van de bloemknopjes en was de bloemknopjes. Laat ze goed drogen bijvoorbeeld door te verspreiden op schone theedoek.

Snijd het knoflookteentje in plakken.

Vul een schone pot met de knoflookreepjes, zout, peperkorrels en mosterdzaad en voeg dan de madeliefjes toe.

Verwarm de azijn (niet laten koken) en schenk in het potje.

Draai de deksel erop en laat het geheel afkoelen.

Laat het potje minimaal 2 weken op een donker plek staan.

 

Madeliefjes thee maken recept

 

Madeliefjes thee maken

Madeliefjes thee kan je kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken. Je kunt de madeliefjes plukken en overgieten met heet water, maar je kunt ze ook drogen. Zo heb je het hele jaar door madeliefjes thee. De thee is goed voor de gezondheid en helpt met name goed bij:

  • Nachtelijk zweten
  • Reumatische klachten
  • Artritis
  • Af afvoeren van vocht
  • Opwekken van de eetlust
  • Huidklachten
  • Wondgenezing

 

 

Madeliefjes thee recept

 

Benodigdheden

Madeliefjes zo veel als je wilt

Een schone theedoek

Een schone (steriele pot)

1 thee-ei, theezeefje of leeg theezakje

 

Zo maak je het

Pluk de kopjes van de madeliefjes op een schone en onbespoten plek.

Leg de madeliefjes te drogen op een theedoek op een warme plek, maar niet in de volle zon. Dan verbranden de baadjes.

Het drogen van de madeliefjes kan 1 tot 6 weken duren. Dit ligt volledig aan de plek waar je ze droogt en hoe warm deze plek is.

Als de madeliefjes volledig gedoogd zijn doe je ze in een schone pot en je madeliefjes thee is klaar.

Doe een dessertlepel gedroogde madeliefjes in een theezeefje of thee-ei en laat de thee minimaal 10 minuten trekken.

Voeg evt. nog wat ruwe honing toe voor de smaak. Doe dit wel als de thee wat afgekoeld is anders gaan de gezonde eigenschappen van de honing verloren.

 

Vind je dit ook interessant?

 

 

 

 

 

 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.