Kan je paardenbloemen eten?

Kan je paardenbloemen eten?

In de lente en de zomer duiken ze op veel plekken op: paardenbloemen. Deze vrolijke, gele bloemen zijn niet alleen een vrolijk gezicht, maar wist je dat je ze ook supergezond zijn om te eten en een scala aan medicinale eigenschappen bevatten?

 

Paardenbloem als medicijn

Al heel lang geleden in de 7e eeuw gebruikten de Chinezen de paardenbloem al als medicijn tegen gal- en leverziekten. In de 11e-12e eeuw ontdekten ook de Arabieren de geneeskrachtige werking van paardenbloemen. Tegenwoordig wordt dit plantje gezien als onkruid en zeer ondergewaardeerd. Gelukkig weten we nu nog steeds dat de paardenbloem heel veel bijzondere eigenschappen bevat. En dat helemaal gratis uit de natuur! Je kunt paardenbloem geweldig goed verwerken in diverse recepten.  De paardenbloem werkt o.a:

 

 • Vochtafdrijvend
 • Zuivert het bloed
 • Galafdrijvend
 • Bevordert de spijsvertering
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Werkt ontgiftend
 • Helpt tijdens het afvallen

 

Paardenbloem tegen wratten

Het sap van de steel van de paardenbloem werkt goed tegen wratten. Stip regelmatig wratten aan met het melksap van de paardenbloem. Zo verwijder je wratten op een natuurlijke manier.

 

Waarom is de paardenbloem zo gezond?

Zowel het blad als de wortel van de paardenbloem bevatten heel veel megagezonde vitaminen en mineralen. Het is aan te raden regelmatig verse paardenbloem te eten als wilde groente.

 

Vitaminen en mineralen van de paardenbloem

De paardenbloemwortel staat bol van voedingsstoffen. Er zitten zeer veel bitterstoffen in en het bevat het fytosterolen, vetzuren waaronder linolzuur, linoleenzuur, palmtinezuur en oleinezuur. Verder zitten er flavonoïden, fenolzuren, slijmstoffen, looistoffen of tanninen, de vitaminen B1, B2, B3, C, choline en de mineralen calcium, seleen, chroom,magnesium, zink mangaan en zwavel in. Het blad van paardenbloem heeft een wat andere samenstelling.

In het paardenbloemblad zitten vele fytonutrienten. Er zitten de vitaminen A, B1, B2, C, E, choline en carotenoïden in. Qua mineralen bevat het blad ijzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, silicium, fosfor en koper. Kortom een flink gezondheidsbommetje die paardenbloem.

 

 

Het eten van paardenbloemblad

Het blad van de paardenbloem kan je prima eten. Zowel rauw als gekookt of gewokt. Je kunt er thee van maken, verwerken in vele recepten zoals: salades en bijvoorbeeld verwerken in soepen en curry’s. De smaak is licht bitter, dit komt door het hoge zwavelgehalte. Hoe jonger de blaadjes zijn des te minder bitter de smaak is. Met name de blaadjes van een nog niet uitgekomen paardenbloem in de vroege lente zijn het zachts van smaak.

 

Paardenbloem thee maken

 

Paardenbloem thee maken

De makkelijkste manier om paardenbloem te consumeren is door het zetten van paardenbloemthee.

Pluk een handje paardenbloemblaadjes en spoel ze in een zeefje even af onder de kraan. Scheur de blaadjes grof zodat de sappen goed vrijkomen en doe de blaadjes in een theeglas. Giet er dan vers gekookt water overheen en laat minimaal 15 minuten trekken. Om te thee warm te houden kan je een klein bordje op het glas leggen. De thee is fris en lichtbitter van smaak. Om de smaak wat te verzachten kan je er wat ruwe honing doorheen roeren. Deze thee werkt zeer zuiverend en vochtafdrijvend.

 

Paardenbloem tegen ziektes

 

Paardenbloem als ontgifter bij vele ziektes

Paardenbloem is vochtafdrijvend en werkt beter dan reguliere medicatie omdat deze soms leiden tot een kaliumtekort. In paardenbloemblad zit veel kalium dus door dit als urineverdrijvend geneesmiddel te gebruiken kun je geen kaliumtekort oplopen. Daarnaast is paardenbloemblad ook urinezuurverdrijvend en bloedzuiverend. Dat komt o.a. door de aanwezigheid van zwavel. Verder heeft paardenbloemblad een ontstekingsremmende werking. Paardenbloemthee is een geweldige aanvulling tijdens een detoxkuur en helpt bij het afvallen.

 

Door al deze medicinale eigenschappen is paardenbloem een goede detoxer. Het helpt schadelijke stoffen af te voeren uit het lichaam en is daarom zeer heilzaam bij o.a:

 

 • Reumatische aandoeningen
 • Jicht
 • Tijdens het afvallen
 • Een te hoog urinezuurgehalte
 • Artritis
 • Artrose
 • Acne
 • Eczeem
 • Psoriasis
 • Voorjaarskuren zoals hooikoorts
 • Tegen bedplassen
 • tijdens een detoxkuur
 • Ontgiften (bijvoorbeeld na drugs- of medicijngebruik)

 

Zijn paardenbloemen gezond?

 

Paardenbloem bij leverproblemen

Paardenbloem heeft een galverhogende en galdrijvende werking. Hierdoor kan de lever beter voedsel verteren. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden als je paardenbloemblad of -wortel eet. Het wordt ingezet als medicijn tegen de volgende leverziekten:

 

 • Leverinsufficiëntie
 • Hepatitis of leverontsteking
 • Geelzucht
 • Galblaasaandoeningen
 • Verminderde galafscheiding
 • Bilaire dyskenesie of te weinig flexibiliteit van de galstenen
 • Bij langdurige inname werkt het preventief tegen galstenen

 

Paardenbloem is goed voor de spijsvertering

De bitterstoffen in de paardenbloem bevorderen je spijsvertering. Daarnaast wordt de speekselaanmaak bevordert. Speeksel bevat enzymen die je eten verteren dus hoe meer speeksel in je maag komt, des te beter je het eten verteert. Verder werkt paardenbloem eetlustbevorderend. Ook helpt paardenbloem bij:

 • Anorexia / ondergewicht
 • Subacide gastritis of gebrekkige maagsapafscheiding
 • Winderigheid
 • De alvleesklierinsufficiëntie
 • Oedemen (vasthouden van vocht op bepaalde plekken in het lichaam) door ziekten die met hart, nieren of bloedvaten te maken hebben.

Kortom de paardenbloem is een cadeautje uit onze natuur die op vele plekken, waaronder in eigen tuin vaak te vinden is. Wil je meer informatie over gezond eten uit de natuur of heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op

 

Comments 8

 1. Cees Alberts
  7 augustus 2018

  Na het lezen van het stuk over de paardebloem heb ik de volgende vraag.
  Is.het de BLOEM (geel). Of de bladeren (groen) die. De lever en gal “schonen”?

  1. healthybyelisa
   23 augustus 2018

   Hoi Cees,

   Pluk de paardenbloem met wortel en al. Knip de wortels eraf en was ze goed onder de kraan. Neem een handvol wortels voor l liter water en kook dit gedurende een half uur. Drink hier twee maal daags een glas van.
   Wanneer er heel veel paardenbloemen in je tuin groeien kun je de wortels ook drogen en tot poeder vermalen. Dit poeder is mits in gesloten bus bewaard ongeveer een jaar houdbaar.

 2. Paul
  23 september 2019

  Dus met de bloem zelf word niets gedaan…wortels wassen dan drogen of koken. Blad wassen dan thee of verwerken als aanvulling op salade of wokken en de stelen tegen wratten

  1. healthybyelisa
   24 september 2019

   Hoi Paul,

   De bloemblaadjes zijn ook zeker eetbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld over een salade strooien. Dat ziet er heel vrolijk uit! 🙂

 3. Lenie van Tilburg
  16 mei 2020

  Goedemiddag, hoe gebruik ik het tegen psoriasis?

  Groetjes Lenie

  1. healthybyelisa
   8 augustus 2020

   Hoi Lenie,

   Je zou kunnen beginnen met 3 kopjes per dag te drinken. Maar niet langer dan een paar weken. Maar je kunt voor uitgebreider advies ook eens contact opnemen met een fyto-therapeut. Die zijn nog meer gespecialiseerd in kruidengeneeskunde.

 4. Theo mens
  2 juli 2020

  Zit er lactose in paardebloemen

  1. healthybyelisa
   8 augustus 2020

   Hoi Theo,

   Nee er zit geen lactose in paardenbloemen. Lactose zit met name in zuivelproducten. En dus ook vaak verwerkt in bewerkte voedingsmiddelen waaronder: koek, gebak, soms in brood, maar ook in sommige sauzen bijvoorbeeld. Planten bevatten van zichzelf geen lactose.

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.