salade van wilde planten en bloemen

Koken met wilde bloemen en planten

Koken met wilde bloemen en planten

 

In deze tijd van het jaar groeit en bloeit de natuur er op los. Wist je dat onze natuur vol staat met eetbare planten en bloemen? Je vindt deze langs weilanden, bosranden of langs sloten en zelfs in je eigen tuin. Hoe leuk is het op zelf op pad te gaan en je eigen mega gezonde lunch of dinner bij elkaar te plukken?

Ik ging op pad en maakte een salade van zevenblad, look zonder look bladeren, paardenbloem,hondsdraf, Robertskruid,gele dovenetel, madeliefjes en viooltjes.

De soep maakte ik van de toppen van wilde brandnetels, kleefkruid en look zonder look.

Heb je een eetbaar plantje of bloem gevonden? Meestal staan er meerdere bij elkaar. Zorg dat als je langs paden plukt je zo ver mogelijk bij het pad vandaan plukt in verband met plasjes van langslopende honden. Spoel de plantjes voordat je ze gebruikt grondig af onder de kraan.

 

zevenblad eetbaar

Zevenblad

Zevenblad groeit langs weilanden, bosranden en in tuinen. Het is een echte woekerplant. De smaak is lichtbitter, maar hoe jonger de blaadjes des te minder bitter ze smaken. De blaadjes van zevenblad worden ook gebruikt voor in stamppotten of als smaakmaker bijvoorbeeld door de nasi.

 

Kan je paardenbloemen eten?

Paardenbloemblad

Paardenbloemblad lijkt veel op rucola. Ook dit blad heeft een licht bittere smaak, maar ook voor dit plantje geldt: hoe jonger het blad hoe minder bitter. Wist je dat de paardenbloem supergezond is en dat je er ook thee van kunt maken? Hier lees je alles over de gezonde en genezende eigenschappen van de paardenbloem.

 

look zonder look eetbaar

Look zonder look

Look zonder look ruikt een beetje naar knoflook als je het steeltje kneust. Hij groeit o.a. langs bosranden en weilanden en heeft hele kleine witte bloempjes. Voor de salade gebruik je alleen het blad omdat de steel nogal taai is. De steel is wel erg lekker in de soep omdat je deze toch met de staafmixer verpulvert.

 

De gele bonte dovenetel eetbaar

De bonte gele dovenetel

De gele dovenetel groeit vaak in de buurt van de brandnetel. Dit geldt eigenlijk voor alle planten die ik in de salade en soep gebruik. Hij voelt wat harig aan. De gele dovenetel is o.a goed voor je huid. De bloemen van de gele dovenetel smaken een beetje naar honing. De bladeren kan je werken in soep, salade of koken zoals spinazie.

 

Hondsdraf eetbaar

Hondsdraf

Hondsdraf is een schattig oplantje met paars/roze lipvormige bloemetjes en blaadjes die op oortjes lijken of op nieren en longen. Dit plantje werkt dan ook uiterst genezend op deze organen en is zeer goed voor bij spijsverteringsklachten. Een aftreksel van hondsdraf in bad schijnt zeer goed te werken bij reumatiek en slecht genezende wonden.

 

kleefkruid eetbaar

Kleefkruid

Wie weet ken je het nog van vroeger. Het plantje dat aan je kleding bleef plakken. Kleefkruid is een beetje een kale plant met kleverige dunne blaadjes. Heerlijk voor in de soep! Vroeger vlochten boeren er een doek van dat bovenop de emmer werd gelegd tijdend het melken van de koe. Deze klevende doek zorgde ervoor dat alle viezigheid zoals zand en haren niet in de melk terecht kwamen. Per toeval ontdekte men dat de melk gestremd werd door een een natuurijk stofje in het kleefkruid. Ook werkt thee van kleefkruid geweldig voor het reinigen van de lymfe.

 

wolfskruid eetbaar

Robertskruid

Robertskruid is een plantje met paarse bloemen. Het heeft een lekker smaakje dat een beetje vergelijkbaar is met peterselie. Lekker voor in salades en soepen. Ook zijn er veel geneeskrachtige eigenschappen toegewezen aan dit plantje. Zo is het bijvoorbeeld een natuurlijk antibioticum wat tegen virussen en bacteriën werkt.

 

brandnetel eetbaar

Brandnetel

We kennen ze allemaal. De woekerende ‘prikplant’ die je bijna overal wel tegenkomt. Het is een echt onkruid, maar is wel enorm gezond! Deze plant zit o.a. bomvol met vitamine c.

Voor de soep pluk je alleen de toppen van de brandnetel. Doe dit voor de zekerheid met handschoenen. Ben je toch geprikt? Wrijf er dan met een gekneusd blaadje van de dovenetel overheen en het branderige gevoel trekt weg. Brandnetel werd vroeger en in sommige laden nu nog gebruikt tegen reuma. In Peru wordt de patiënt met reuma geslagen op rug en handen met brandnetels. De pijn van de reuma zou hierdoor flink afnemen.

 

madeliefjes eetbaar

Madeliefjes

Madeliefjes groeien in tuinen en weilanden en hebben een nootachtige smaak. Daarbij zien ze er als decoratie op salades en andere gerechten geweldig leuk uit! Als de bloempjes nog in de knop zitten en je zet ze in het zuur smaken ze zoals kappertjes. Mmm!

 

viooltjes eetbaar

Viooltjes

Viooltjes wie vindt deze schattige bloemen nu niet mooi? Ik heb het liefst de hele tuin ermee vol staan. Het zijn taaie rakkers die wel tegen een beetje wind, kou, regen en ook zon kunnen. Daarbij ruiken ze heerlijk en zijn ze een feest om te zien op je bord.

 

salade van wilde planten en bloemen

Salade van wilde bloemen en planten

Ingrediënten:

Handje zevenblad

Handje paardenbloemblad

Een paar blaadjes Robertskruid

Blaadjes en bloemetjes van hondsdraf

De blaadjes van look zonder look

Een handje gele dovenetel

Gele bloemblaadjes van de paardenbloem

Madeliefjes

Viooltjes

 

Dressing

3 eetlepels volle yoghurt

Paar takjes verse dille

Tl olijfolie

Tl honing

Zout & peper

 

Pluk de blaadjes van de takjes en spoel goed af.

Doe de blaadjes in een kom en meng door elkaar.

Pluk de gele bloemblaadjes van de paardenbloem en garneer hiermee de salade samen met de madeliefjes en de viooltjes.

Mix de ingrediënten van de dressing door elkaar en serveer erbij of mix alvast door de salade. Ready is je zelf geplukte salade!

 

 

romige wilde brandnetelsoep

Romige wilde brandnetelsoep

Ingrediënten 

2 handen brandnetel toppen

Handje look zonder look fijngesneden incl. steel

Blaadjes van een hand kleefkruid

1 ui

1 teentje knoflook

1 l water

Zout & peper

1 el Boursin

Staafmixer

 

Was en snijd de bladeren en snipper een ui. Wees voorzichtig met de brandnetels. Gebruik eventueel (keuken)handschoenen.

Fruit de ui in wat olijfolie in een diepe pan.

Pers een knoflookteentje uit en roer even mee.

Voeg dan de wilde planten toe en roer even een minuutje mee.

Voeg dan 1 liter water toe met zout en peper. Voeg als je dat lekker vindt meer kruiden toe.

Laat even 10 minuutjes koken op laag vuur.

Blend de soep tot een gladde soep met de staafmixer en roer de Boursin er doorheen.

Je wilde brandnetelsoep is ready to serve!

 

Kortom onze natuur zit vol met eetbare bloemen en planten. Met wie ga jij op pad?

 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.