Salde caprese gezond kerstmenu voorgerecht

Lekker & gezond kerstmenu

Ook dit jaar heb ik weer een heel lekker en gezond kerstmenu gemaakt. Dit jaar een gezond kerstmenu vol smaakexplosies. Dit jaar hoef je dus zeker niet aan te komen tijdens de kerst dankzij dit lekkere en toch slanke kerstmenu. Meer tips om gezond de feestdagen door te komen vind je hier. 

De recepten zijn smaakvol, maar zeker niet moeilijk om te maken en voor dit menu hoef je geen halve dag in de keuken te staan.

Als voorgerecht staat er de salade caprese op het menu. Old school, maar gewoon zo lekker. Zeker als je je eigen pesto maakt. Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor 3 gerechtjes. Surf en turf spiesjes met garnalen en biefstuk en een frisse citroen mayonaise, shiitakes in honing-sojasaus met sesam en bosui en een kerstgroenteschotel met zoete aardappel, spruitjes en wortel. Als dessert een heerlijke, frisse mangokwarktaart met rode bessen. 

Je begint met het maken van de kwarktaart. Deze moet namelijk minimaal 2 uur opstijven. Dit ligt een beetje aan hoe koud je koelkast wordt. Speel je liever op safe? Maak deze dan in de ochtend of zelfs de dag ervoor. Dan maak je de groente schotel, als deze in de oven zit kan je aan de gang met de surf en turf spiesjes en de shiitakes. Zorg dat voordat je de kerstgroenteschotel in de oven zet je de spiesjes al heb geregen.

Heb je al trek gekregen? Ik verzeker je, dit kerstmenu is om te smullen! Heel veel plezier met het maken van dit mega lekkere en healthy kerstdiner! Merry Christmas!

Meer verantwoorde kerstmenu’s vind je hier: Verantwoord kerstdiner 1 en Verantwoord kerstdiner 2

 

Voorgerecht

Salade caprese 

 

Salde caprese gezond kerstmenu voorgerecht

salade caprese gezond voorgerecht gezond kerstmenu

 

Ingrediënten voor de salade caprese

6 personen

 

  • 4 vleestomaten
  • 3 bollen mozzarella
  • 4 eetlepels groene pesto
  • verse basilicum

 

Zo maak je het

  1. Snijd de tomaten en mozzarella in plakken.
  2. Leg eerst een plakje tomaat op een schaal en daarop een plakje mozzarella. Herhaal dit tot je alle plakjes heb gebruikt.
  3. Sprenkel de pesto er over heen en top af met wat basilicumblaadjes.

Zelf pesto maken? Klik hier voor het recept. 

 

gezond voorgerecht salade caprese

 

 

Hoofdgerecht

Kerstgroenteschotel met surf & turf spiesjes en shiitakes

 

Kerstgroenteschotel met zoete aardappel, spruitjes en wortel

kerst groente schotel met tijm, zoete aardappel, kaneel

 

Ingrediënten Kerstgroenteschotel met zoete aardappel, spruitjes, wortel en tijm

6 personen

  • 700 gram zoete aardappel
  • 700 gram spuitjes (schoongemaakt)
  • 300 gram winterwortel
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • zout & peper

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de wortel in plakken, de geschilde zoete aardappel in blokjes en maak de spruitjes schoon. (Heb je grote spruiten? Snijd ze dan doormidden).
  3. Doe alles in een kom en besprenkel de groenten met de olijfolie, kaneel en de tijm.
  4. Maak op smaak met zout en peper en hussel goed door elkaar.
  5. Leg alles op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak af in ongeveer 30 tot 35 minuten.

 

 

Shiitakes met honing-sojasaus en sesam

 

Shiitakes in honing-sojasaus en sesam

Gezond hoofdgerecht kerstmenu shiitakes

 

Ingrediënten Shiitakes met honing-sojasaus en sesam

6 personen

  • 450 gram shiitakes
  • een bosje bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels sesam

Zo maak je het

  1. Pel de knoflook en snijd de bosui in ringen.
  2. Rooster de sesam in een doge pan goudbruin en zet apart.
  3. Verhit wat (kokos)olie in een pan en fruit de uitgeperste knoflook even aan.
  4. Voeg dan de shiitakes toe en bak 2 minuutjes aan.
  5. Voeg dan de honing en de sojasaus toe en bak nog een minuut of 3 mee.
  6. Leg de paddenstoelen op een schaal en strooi de sesam en de bosuitjes er overheen.

 

 

Surf & turf spiesjes met citroenmayonaise 

 

Surf en turf spiesjes met citroenmayonaise kerst diner

Surf en tursspiesjes met citroenmayonaise

 

Ingrediënten surf & turf spiesjes met citroenmayonaise 

6 personen

De surf & turf spiesjes

  • 500 gram kogelbiefstukken (biologisch)
  • 500 gram knoflookgarnalen
  • Lange satéprikkers
  • Grillpan

Zo maak je het

  1. Snijd de biefstukken in blokjes.
  2. Rijg de biefstuk stukjes en garnalen om en om aan de satéprikkers.
  3. Bak de spiesjes in een paar minuutjes aan beide kanten.

 

gezond kerstdiner surf en turf

 

De citroenmayonaise

  • 3 eetlepels yoghurtmayonaise
  • 1 eetlepel magere kwark
  • 1 citroen

Zo maak je het

  1. Doe de yoghurtmayonaise en de kwark in een kom.
  2. Voeg het sap van 1 citroen toe.
  3. Rasp een halve citroen en voeg de rasp toe en roer goed door.
  4. Verdeel over een aantal kleine kommetjes en top af met nog een beetje citroenrasp.

Liever een vegetarische spies? Rijg dan wat vegetarische balletjes en of vegetarische kipstukjes aan de satéprikkers en bak in een minuut of 6 aan beide kanten aan. Dus 3 minuten per kant.  (De vegetarische slager heeft ook vegetarische garnalen).

 

 

Dessert

Mangokwarktaart 

 

Gezonde mango kwarktaart

Gezonde kwarktaart mango

 

Ingrediënten mangokwarktaart

8 personen

  • 2 rijpe mango’s
  • 100 gram havermout
  • 40 gram walnoten
  • 5 medjoul dadels (ontpit)
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 8 gelatineblaadjes (of 3 a 4 eetlepels agar agar)
  • 750 gram magere kwark
  • Snuf vanillepoeder
  • 5 eetlepels honing
  • Rode bessen ter garnering
  • Taartspringvorm
  • Keukenmachine

Zo maak je het

  1. Week de dadels 5 minuten in heet water en smelt de kokosolie in een pannetje.
  2. Giet de dadels af en voeg samen met de havermout, walnoten en kokosolie toe aan de keukenmachine en mix tot een ‘deeg’.
  3. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en verdeel het mengsel over de bodem. Plakt het een beetje? Maak dan een lepel nat en druk en veeg het deeg uit.
  4. Zet in de koelkast.
  5. Week de gelatineblaadjes in koud water.
  6. Schil de mango’s en snijd in blokjes. Maal de blokjes tot puree in de keukenmachine of gebruik een staafmixer.
  7. Doe de mangopuree in een en pannetje warm op. Voeg dan de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer mee tot dat deze helemaal zijn opgelost. Laat het mengsel even een paar minuten afkoelen.
  8. Doe ondertussen de kwark in een kom met de honing en een snuf vanillepoeder.
  9. Roer dan de mangopuree erdoor en giet het mengsel in de bakvorm over de walnotenbodem.
  10. Zet in de koelkast om op te stijven voor minimaal 2 uur. Het ligt een beetje aan je koelkast hoelang dit duurt. Speel je liever op safe? Maak hem dan in de ochtend of de avond van te voren.
  11. Top de taart af met rode besjes.

 

 

Het eindresultaat op 1 bord! Mmmmm!

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.