Makkelijke dressings & sauzen zonder pakjes en zakjes

Dressings & sauzen

Zelf je salade dressings en sausjes maken om bijvoorbeeld je groenten in te dippen zonder pakjes en zakjes is veel gezonder en super easy! Met de keukenmachine zijn ze klaar in een handomdraai! Vers, lekkerder, e-nummervrij, zonder conserveringsmiddelen, gezond en zonder suiker.

Hier vind je bijvoorbeeld gezonde salade dressings, homemade guacamole, tomaten salsa en pesto recepten en een heel lekker tapenade recept. Enjoy!

 

Gezond afvallen én lekker eten? Kijk dan eens naar mijn succesvolle afslankprogramma. 

 

 

Rauwkostsalade

Flinke kom met gesneden groenten met evt. sla, kruiden en een magere dressing.

Groenten zoals: kool, komkommer, tomaatjes, radijs, broccoli en peultjes.

Kruiden zoals: Basilicum, peterselie, bieslook, koriander en munt. (vers)

 

 

 

dressings

 

 

Dressings:

 

Fris-zure dressing:

3 eetlepels (appel) azijn
1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
Peper
Zout
Italiaanse kruiden (uit potje)

 

Yoghurt dressing:

Theelepel honing
4 eetlepels yoghurt
Zout
Peper
Knoflookpoeder
Bieslook (vers of uit potje)
*optioneel: kerriepoeder, paprikapoeder, gemberpoeder, peterselie, kurkuma, chillipoeder.

 

Honing-mosterd dressing:

2 theelepels honing
1 eetlepel olijfolie
Theelepeltje azijn
Zout
Peper

 

Fruit dressing:

2 eetlepels huttenkase
Handje frambozen, aardbeien, blauwe bessen, of bramen (fijn geprakt)
Eetlepel balsamoco
Peper
Zout
Theelepel honing

 

Sinaasappel dressing:

Sap van een halve sinaasappel
Eetlepel olijfolie
Peper
zout

 

Sauzen en dips

 

hoemoes

 

Groenten met hummusdip

Ingrediënten

Dipgroenten naar wens: komkommer, paprika, wortel, bleekselderij
400 gram kikkererwten (zelf gekookt of uit blik) (uitgelekt)
2 eetlepels tahin (sesampasta)
1 citroen
Peper/zout
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel komijnpoeder
olijfolie
Pers of snijd de knoflookteentjes fijn. Doe de kikkererwten samen met de tahin en de knoflook in een keukenmachine en laat deze enkele minuten draaien.
Voeg nu het komijnpoeder en het sap van een halve citroen toe.
Eindig met olijfolie totdat de gewenste dikte ontstaat.
Haal het mengsel uit de keukenmachine, breng deze verder op smaak met peper, zout en eventueel nog wat citroensap.
Snijd de groenten in stukken en serveer samen met de hummus dip.
De hummus blijft twee dagen goed na bereiding, je kunt hem ook invriezen.
Maar eet hem dan wel dezelfde dag na het ontdooien op!

 

tzat
Heerlijke zelfgemaakte Griekse tzatziki saus met yoghurt en komkommer
(heerlijk als groentendip)

Ingrediënten

1 komkommer
1 eetl olijfolie
170 gr (Griekse) yoghurt of magere kwark
1 teentje knoflook, geperst
1 eetl citroensap
Peper en zout
Optioneel: paar blaadjes verse munt

Was de komkommer en schil hem met een dunschiller. Snijd hem door de lengte doormidden en verwijder met een lepeltje het middelste gedeelte met de pitjes. Rasp de rest fijn en doe in een zeef of vergiet. Druk met een lepel het meeste vocht er uit. Voeg de olijfolie, knoflook en citroensap toe aan de yoghurt en schep de geraspte komkommer er door. Breng op smaak met wat peper en zout en eventueel wat verse munt. Bewaar de tzatziki afgedekt in de koelkast.

 

tomaten salsa
Tomaten salsa

Ingrediënten

2 tomaten
1 rode paprika
1 ui
2 tenen verse knoflook
½ citroen
Handje verse peterselie
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels olijfolie

Snijd de tomaten in kleine stukjes en laat ze uitlekken in een zeef.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika, snijd de paprika in kleine stukjes en doe deze in een schaal.
Snipper de ui, de knoflook en de peterselie en voeg ze toe.
Knijp het sap van de halve citroen uit boven de schaal.
Voeg de olijfolie en de uitgelekte stukjes tomaat toe.
Schep alles goed door elkaar. Ready.
Breng op smaak met zout en peper

 

Pesto

 

Homemade pesto

 

Ingrediënten:

olijfolie extra vierge

2 knoflookteentjes

30 gram geraspte Parmezaanse kaas

3 eetlepels pijnboompitten

30 gram verse basilicum

zout & peper
Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Doe dan de gewassen basilicum, 1 teentje knoflook, 30 gr. Parmezaanse kaas, 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten, mespuntje zout en een flinke scheut olijfolie in de keukenmachine en mix ongeveer een halve minuut. Is je pesto nog iets te droog?Voeg dan nog wat olijfolie toe.

 

guacamo
Guacamole

Ingredienten

1 avocado
1 tomaat
½ teentje knoflook
½ rode peper
1 theelepel koriander
½ citroen
peper
zout

Voor de guacamole snijd je een halve ui, 1 teentje knoflook en een halve rode peper fijn. Haal het velletje van de tomaat en snijd in tweeën. Lepel de pitjes uit de tomaat zodat je alleen het vruchtvlees overhoudt. Snijd de avocado in tweeën, haal de pit eruit en lepel het vruchtvlees eruit. Doe de ui, rode peper, knoflook, tomaat en de avocado in de keukenmachine en voeg daar nog wat citroensap, peper, zout en 1 theelepel koriander aan toe. Mix dit tot een glad mengsel en je guacamole is klaar.

 

tapenade
Tapenade

Ingrediënten

150 gram olijven (uitgelekt)
1 eetlepel kappertjes
2 teentjes knoflook
plukje verse basilicum
verse of gedroogde tijm
eetlepel citroensap
zwarte peper
zout
Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine, en laat deze kort draaien. Proef even voordat je citroensap toevoegt, wellicht is de tapenade al zuur genoeg (van de kappertjes).
TIP: Ook lekker met zongedroogde tomaatjes erdoor!

 

gezonde eiersalade

 

Komkommer met gezonde eiersalade

 

Ingrediënten:

6 (biologische) eieren

4 eetlepels magere kwark

kerrie

zout

peper

paprikapoeder

knoflook (poeder of vers)

peterselie

bieslook

komkommer

Pel de gekookte eieren en doe ze in een schaal. Voeg de kwark toe en maak op smaak met zout, peper en de rest van de ingrediënten (behalve de komkommer). Prak het geheel met een vork tot de dikte die jij lekker vindt. Zelf vind ik het erg lekker als er nog echt stukken ei in zitten. Snijd de komkommer in plakjes en besmeer met je zelfgemaakte eiersalade. Garneer eventueel nog met wat bieslook.

 

TIP: je kunt de groenten ook dippen in mosterd, of een op smaak gemaakt bakje kwark.

 

Meer gezonde recepten vind je hier.

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.