Oliebollen uit de oven met verantwoorde poedersuiker

Het is alweer bijna 2018! Tijdens de jaarwisseling worden we overspoeld met lekkernijen zoals appelbeignets en oliebollen. Die gefrituurde oliebollen zijn absoluut niet gezond, maar wel lekker natuurlijk. Ik maakte speciaal voor jullie een gezondere versie van de famous oliebollen. Niet uit de frituur, maar lekker makkelijk uit de oven. De voordelen? 

  • Deze oven oliebollen zijn gezonder
  • Je huis stinkt niet dagen naar frituur
  • Ze zijn zo klaar
  • Je hoeft geen tijden in de kou te staan bij de oliebollenkraam

 

Sukrin: Suiker zonder schuldgevoel

Je kunt de oliebollen bestrooien met Sukrin. Deze zoetstof gemaakt van erythritol  bevat 0 calorieën per gram!
Mensen kunnen erythritol wel opnemen, maar niet afbreken. Dit zorgt ervoor dat de energie niet vrijkomt. Bij gezonde mensen is er geen stijging van de bloedsuikerspiegel. De nieren filteren erythritol onveranderd uit het bloed, waardoor we deze stof gewoon weer uit plassen. Er lijkt op dit moment geen sprake van schadelijke effecten voor het menselijk lichaam. Euhm.. HOERA!?

Afbeeldingsresultaat voor sukrin melis

De voordelen van Sukrin:

  • Sukrin bevat 0 calorieën per gram
  • Is veilig voor mensen met diabetes
  • Belast de spijsvertering niet
  • Is onschadelijk voor de tanden

 

De oliebollen

Ingrediënten voor ongeveer 12 oliebollen

  • 125 gr. bloem
  • 75 gr. havermeel (speltmeel kan ook)
  • 8 gr. droge gist
  • snuf zout
  • 1 afgestreken eetlepel (Ceylon) kaneel
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 3 eetlepels honing (ahorn siroop of kokosbloesemsuiker kan ook)
  • 4 biologische eieren
  • 125 ml. lauw water (op kamertemperatuur)
  • 50 ml. appelcider azijn (citroensap kan ook)
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie (voor in de muffinbakvorm)

Nodig: Muffinbakvorm of oliebollen-bakvorm, handmixer

 

De vulling

Ik maakte deze oliebollen met gewelde sultana- en blanke rozijnen, maar je kunt ze ook vullen met bijvoorbeeld:

  • stukjes appel
  • gedroogde abrikozen (geweld en gesneden)
  • blauwe bessen
  • frambozen
  • stukjes sinaasappelschil of citroenschil
  • dadels (geweld en gesneden)
  • gedroogde pruimen (geweld en gesneden)

Wel de rozijnen, krenten of ander gedroogd fruit even 10 minuten in heet water voordat je ze door het beslag mengt.

 

Bereiding: 

  1. Wel de rozijnen 10 minuten in heet water (als je geen vulling in je oliebollen wilt laat je dit achterwegen).
  2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar. Doe dan de eieren, appelcider azijn, water en de honing erbij en mix tot een glad beslag. Roer als laatst de rozijnen er doorheen. Dek de kom af met een theedoek en laat 60 minuten rusten op een warme plek zoals bij de verwarming.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en schuif een bakrooster  in het midden van de oven.
  4. Laat de 2 eetlepels kokosolie smelten in een pannetje en verdeel de olie over de 12 muffinvormpjes. Zo komt in elk vormpje een klein laagje olie.
  5. Schep met een grote eetlepel in elk vormpje een flinke eetlepel beslag. Zet de muffinbakvorm op het rooster in de oven en bak de oliebollen af in ongeveer 15 minuten. Wanneer je er een satéprikker insteekt en deze komt er schoon uit zijn de oliebollen gaar.
  6. Laat ze een beetje afkoelen en bestrooi met de verantwoorde poedersuiker van Sukrin.

Happy new year!

 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.