Gezonde shakshuka

Shakshuka met paprika, courgette & feta

Shakshuka met paprika, courgette en feta

 

Shakshuka staat in mijn top 10 lijstje van favoriete vegetarische recepten ever. Ik maak het regelmatig. Het is voedzaam en onwijs lekker. Je kunt het op allerlei manieren maken en dit is 1 van mijn favoriete shakshuka recepten. Voor de al andalus kruidenmix gebruikte ik die van Jonnie Boer. 

De diverse soorten groenten maken dat je heel veel gezonde vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Ik ben altijd een voorstander van het eten van zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten in een gerecht.

Ook eieren zijn zeer gezond en voedzaam. Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van eieren toch niet zoveel invloed heeft op een ongezond cholesterol als men eerst dacht.

 

Meer gezondheidsvoordelen van eieren zijn:

  • 1 ei bevat 6 gram eiwitten
  • 1 ei bevat alle essentiële aminozuren*
  • Eieren zijn rijk aan omega 3 vetzuren die goed zijn voor je hart
  • Eieren zijn rijk aan calcium wat goed is voor je botten
  • Eieren bevatten vitamine A die een belangrijke rol speelt in de bevordering van je immuunsysteem
  • Eieren bevatten veel vitaminen, waaronder choline die een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van het geheugen

* Essentiële aminozuren worden niet door het lichaam zelf aangemaakt dus moeten we via onze voeding binnen krijgen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren. Aminozuren dragen o.a. bij aan de aanmaak van eiwitten waaruit de weefsels en organen van het lichaam zijn opgebouwd.

 

Shakshuka met paprika, courgette en feta

Ingrediënten voor 3 personen 

1 courgette

1 aubergine

1 rode paprika

1 ui

1 teentje knoflook

1 el al-andalus kruiden melange

200 gr kikkererwten

400 gr tomatenblokjes (uit blik)

5 eieren

60 gr feta

Verse koriander (of als je daar niet van houdt peterselie)

 

Zo maak je het

Snijd de courgette, aubergine en paprika in blokjes en snipper de ui.

Fruit de ui aan in wat kokosolie en voeg de courgette, aubergine en paprika toe. Bak 5 minuutjes.

Voeg dan een uitgeperst knoflookteentje, de al-andalus kruiden en de kikkererwten toe en roer door.

Voeg dan de tomatenblokjes toe en maak op smaak met peper en zout.

Maak dan 5 kuiltjes in de pan en breek hierboven de 5 eieren. Laat 20 minuten pruttelen op een laag vuurtje met de deksel op de pan tot de eieren gestold zijn.

Snijd de koriander fijn en verdeel de shakshuka over de borden. Top af met de koriander en verkruimel de feta erover.

Enjoy!

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.