Smeuïge wortelcake (gluten- en eivrij)

Zondag is bij mij vaak bakdag. Even relaxen en een dagje voor mezelf. Heerlijk een wandeling maken in het bos terwijl er thuis een pompoensoepje staat te pruttelen.  Aangezien er wortel in de soep gaat, bedacht ik wat ik met de overige wortelen kon doen. In een cake verwerken was het idee en ik maakte deze overheeeeeerlijke (al zeg ik het zelf) zoete wortelcake, die je echt moet proberen! Hij is geheel vegan, glutenvrij en zonder toegevoegde suikers. Wat willen we nog meer? Aan de slag dus!

 

Ingrediënten:

1 eetlepel kokosolie

2 flinke wortelen

50 g amandelmeel

50 g boekweitmeel

80 g dadels ontpit

2 zeer rijpe bananen (hoe rijper, hoe beter)

mespuntje vanillepoeder

1 tot 2 theelepels koek/speculaas kruiden

1 eetlepel gebroken lijnzaad (Je kunt heel lijnzaad ook even met de staafmixer fijn malen)

1 theelepel wijnsteenpoeder/bakingsoda

sap van een halve citroen

snuf zout

handje walnoten (grof gehakt)

 

  1. Wel de ontpitte dadels even 5 minuutjes in heet water en vet een cakevorm in met kokosolie.
  2. Rasp 2 flinke wortelen.
  3. Doe de geraspte wortelen, dadels, bananen, het amandelmeel en boekweitmeel in de keukenmachine en mix tot een glad geheel.
  4. Doe het beslag in een kom en roer dan de wijnsteenpoeder, vanille, lijnzaad, citroensap, snufje zout en de koekkruiden erdoor. Schep als laatst de walnoten erdoor.
  5. Doe het beslag in de ingevette cakevorm en bak af in ongeveer 35 minuten op 180 graden. Je cake is gaar als je een satéprikker in de cake prikt en deze er schoon weer uitkomt.

 

worteltaart zonder ei

 

Extra lekker:

Je kunt de cake versieren door een wortel even in slierten te draaien met een spiraalsnijder en er wat walnoten op te leggen.

Ook kun je er een beetje notenpasta opsmeren of kokosslagroom maken. Helemaal vegan! Dit maak je zo:

 

Ingrediënten kokosslagroom:

1 blikje kokosmelk (geen light)

1 tot 2 theelepels kokosbloemsuiker

mespuntje vanille-extract

 

Zet je blikje kokosmelk een dag van te voren achterin je koelkast op de koudste plek. Haal het blikje uit de koelkast, schud het niet! Maak het blikje open en schep de vette en harde melk uit het blikje in de beslagkom. Het kokoswater dat in het blikje achterblijft kun je bijvoorbeeld gebruiken in een smoothie. Voor dit recept heb je het water niet meer nodig.

Voeg de kokosbloesemsuiker toe en ook het vanille extract. Mix het 3 tot 4 minuten totdat het mooi luchtig en stijf geklopt is. Dit kan in een keukenmachine of met een handmixer. De kokosslagroom kun je in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Het zal dan nog iets meer opstijven. 

Enjoy!

 

Comment 1

  1. Klarie
    23 maart 2019

    Hallo,
    Bedankt voor je recept.
    Nu heb ik dit recept gemaakt, maar ik zie niet welke temperatuur je de oven zet.
    Groetjes van Klarie

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.