Tikka masala vegetarisch
Oh Lord wat ben ik gek op Indiaas eten. De heerlijk geurende kruiden uit deze keuken vind ik echt een feestje! Zo maakte ik één van mijn favoriete recepten tikka masala, maar dan met tempeh in plaats van kip. Tempeh bestaat uit gefermenteerde sojabonen dat ideaal is om mee te koken, omdat het makkelijk smaken opneemt. Ook zit tempeh boordevol eiwitten en is laag in calorieën. Zelf kies ik altijd voor biologische tempeh, omdat deze soja minder schadelijke stoffen bevat.
Sojabonen bevatten isoflavonen. Dit zijn bio identieke hormonen die in het lichaam hetzelfde werken als oestrogeen. Deze isoflavonen ook wel fyto-oestrogenen genoemd zijn in grotere hoeveelheden niet gezond voor het lichaam, omdat het in verband wordt gebracht met o.a. borstkanker. Ik raad je aan om dan ook soja-producten met mate te eten en niet elke dag.
Ik at dit superlekkere gerecht met bloemkoolrijst om nog meer groenten binnen te krijgen en minder calorieën, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met zilvervliesrijst eten. Eetsmakelijk alvast!
Tikka masala vegetarisch
Ingrediënten voor 4 personen
300 gr tempeh
4 el ketjap
3 el sojasaus
1 grote ui
3 knoflookteentjes
1 el garam massala kruiden (Het blauwe huis)
Stukje gember van 3 cm
150 ml kwark of yoghurt
2 potjes tomatenpuree van 140 gr
3 el crème fraise
Sap van een halve limoen
Zo maak je het:
Snijd de tempeh in blokjes en doe in een kom met de sojasaus en de ketjap en laat even marineren. Bak de tempeh in wat olie knapperig.
Snijd ondertussen dan de ui in halve ringen, de knoflook en gember fijn. Bak de ui aan tot deze glazig wordt en bak dan even de gember en de knoflook mee. Bak dan de garam massala kruiden mee en voeg dan de gepelde tomaten, tomatenpuree, kwark en crème fraise toe.
Laat even pruttelen, voeg het sap van de halve limoen en de tempeh toe en maak op smaak met peper en zout.
Serveer met bloemkoolrijst, en garneer met een schijfje limoen en verse peterselie.
We hebben genoten