10 tips om gif in je dagelijks leven te vermijden

10 tips om gif te vermijden ter voorkoming van  o.a. borstkanker

Er zijn grote zorgen over de 70.000 synthetische chemische stoffen die invloed kunnen hebben op het ontstaan van een groot aantal gevallen van borstkanker.

Sinds de tweede wereldoorlog is er in de westerse wereld een forse toename van het gebruik van synthetische chemicaliën. Dit heeft alles te maken met de stijging van de welvaart en de vraag naar dit soort producten om te gebruiken in productieprocessen. Helaas hebben deze middelen nadelige effecten op de gezondheid van mensen. Een groot aantal gevallen van borstkanker wordt veroorzaakt onder invloed van het vele gebruik van deze middelen.

Als de welvaart verder gaat stijgen in ontwikkelingslanden zal daar een vergelijkbaar effect optreden. Om je te helpen heeft de groene zuster een lijstje gemaakt van 10 veel gebruikte chemicaliën oftewel gif soorten die een nadelig effect hebben om uw gezondheid.

Natuurlijk is het ondoenlijk om al deze stoffen uit je dagelijks leven te bannen, maar het is toch wel handig om te weten in welke producten deze stoffen zoal  zitten, en dat zijn er er nog al wat!

 Afbeeldingsresultaat voor kids toys

1.Weekmakers oftewel Ftalaten

Ftalaten worden gebruikt om kunststof zacht of week te maken zodat het buigzaam blijft. Ftalaten komen voor in PVC-vloeren, kunststof tegels, tapijt met kunststof onderlaag, vinylbehang en seksspeeltjes (deze bevatten zeer hoge concentraties schadelijke weekmakers. Het zijn dezelfde stoffen als die in kinderspeelgoed waarop de Europese Unie in 2005 een verbod heeft afgekondigd 1). Verder kun je denken aan douchegordijnen, plastic meubels en tassen, PVC voedselverpakkingen, elektrische kabels, lijmen, verf, schoonmaakmiddelen, medische producten (zoals handschoenen en infuusslangen), cosmetica, regenkleding, plastic klompen, speelgoed (zoals plastic poppen, waterspeelgoed, kinderbadjes, bijtringen, zwemvleugels, luchtbedden). In de EU zijn de ftalaten DEHP, DBP en BBP verboden in speelgoed. In speelgoed voor kinderen tot drie jaar oud zijn ook DINP, DIDP en DNOP verboden.

 

Tips:

Geef houten speelgoed aan kinderen. Kies voor een glazen douchewand. Neem zelf je boodschappentas mee. Koop wasmiddel in poedervorm in karton, omgerekend ook veel zuiniger in gebruik, goedkoper en milieuvriendelijker. Echte klompen i.p.v croqs. Vloeren van hout of kurk of riet. Biologische cosmetica, gewone biologische zeep i.p.v. douchegel.

Gerelateerde afbeelding

 

2. BPA Bisfenol A

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die gebruikt wordt in hard plastic flessen en aan de binnenkant van blikjes. Het kan zo in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen. BPA zit in plastics, voedselverpakking zoals bij magnetronmaaltijden, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic vershoudfolie, boterhamzakjes, computers, papier van sommige printers of kassabonnetjes, wc-papier, medische hulpmiddelen, tandheelkundige composietvullingen, lijmen, lakken, nagellak.

 

Tips:

Als je plastic gebruikt, zorg dan dat het koud is, geen warme of hete stoffen in plastic bakjes doen. Er kunnen toxische stoffen loskomen door de warmte die in het eten gaan zitten.

Vermijdt voeding uit blik vanwege het plastic laagje BPA aan de binnenzijde. Dit is bovendien gevaarlijk voor een ongeboren kind.

Drink geen water (meer) uit plastic flesjes vanwege de BPA’s.

Gebruik een waterfilter in de keuken.

Afbeeldingsresultaat voor spa flesje

 

3.Organotin-verbindingen

Volgens onderzoeksbureau TNO kunnen organotin-verbindingen al in een lage concentratie het immuun- en het hormoonsysteem beïnvloeden. Deze stoffen komen binnen via de huid, door inademing of door inname met voedsel. Langdurige of frequente blootstelling aan kleine hoeveelheden kan na verloop van tijd leiden tot gezondheidsschade.

Effecten die kunnen optreden zijn:

  • Minder goed functioneren van het immuunsysteem
  • Chromosoomafwijkingen
  • Een tekort aan rode bloedlichaampjes
  • Slaapstoornissen
  • Minder goed functioneren van de hersenen

 

Waar zit het in:

In luiers, maandverband en pleisters.

De organotin-verbindingen worden in textiel toegepast om bacteriegroei en zweetlucht tegen te gaan.

Als schimmelwerend middel in tentdoeken. De sportkledingindustrie word regelmatig gecontroleerd op deze stoffen.

Verder vinden we organotin-verbindingen in hout wat duurzaam is bewerkt, in insectenbestrijdingsmiddelen,

Het wordt gebruikt als schimmelwerend middel in de aardappelteelt (onder de naam Fentin).

De stof wordt ook gebruikt als aangroeiwerend middel voor schepen. Hierdoor komt er veel in het water terecht en doodt veel leven in het water zoals algen en vissen.

Afbeeldingsresultaat voor luiers

Tips:

Katoenen luiers.

Koop katoenen sportkleding of van het Öko-tex keurmerk.

Maandverband, tampons en luiers bevatten chemische stoffen die niet op de verpakking staan. Simpelweg omdat daar geen regel voor is. Op de site van Juglen Zwaan vind je tips voor EKO maandverband.

In de keuken is soda een goed schoonmaakmiddel omdat dit schimmelwerend is.

 

4.Nonylfenolen en Octylfenolen

Nonylfenolen en octylfenolen zijn zware giftige fenolverbindingen die worden gebruikt als industrieel reinigingsmiddel. (vooral giftig, bijtend en gevaarlijk voor het milieu, met name voor vissen) zijn verboden in de EU in concentraties van meer dan 0,1%. Volgens veel onderzoekers is er voor kinderen en zwangere vrouwen geen veilige grenswaarde. Dit kan het menselijk DNA beschadigen. Hormoonverstorend.

 

Waar zit het in:

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen, cosmetica en shampoo, in de afwerking van textiel en leer, in voedselverpakkingen als schimmelwerend middel, lijm.

 

Tips:

Kies voor eko schoonmaakproducten (bijvoorbeeld Ecover), die zijn veilig voor het milieu en veilig voor je handen. Dit geldt ook voor cosmetica en persoonlijke verzorging producten.

De huid kan echter makkelijk stoffen opnemen. We denken daarbij aan dioxines die een blekend effect heeft op de producten. De Wereld Gezondheidsorganisatie noemt deze stoffen kankerverwekkend.

Afbeeldingsresultaat voor ecover

5.Parabenen

Parabenen zijn conserveringsmiddelen, remmers van micro bacteriën om te beschermen tegen de groei van schimmels en bacteriën. Parabenen kunnen worden opgenomen door het lichaam via de huid. Hoewel bekend is dat parabenen giftig zijn wordt het op grote schaal gebruikt. In weefsel bij vrouwen met borstkanker werden parabenen aangetroffen. Butyl-en propylparabenen versterken de werking van het vrouwelijk hormoon Oestrogeen ( een Oestrogeen dominantie kan leiden tot borstklachten) en kan ook leiden tot allergische reacties.

 

Waar zit het in:

verzorgingsproducten, geneesmiddelen, voedsel, tabak en schoenpoets.

 

Tips:

Maak een mooie schaal met verschillende biologische zepen. Zo kun je elke dag een keuze maken, en het staat leuk in je badkamer en ruikt heerlijk.

Er zijn heel veel fijne, mooie en lekkere producten die wel schoon zijn. Ze zijn duurder, ook in het gebruik want je gebruikt meer, omdat je langer leeft.

 

6.Sodium Lauryl Sulfate, SLS

SLS wordt vaak toegevoegd om shampoos zo heerlijk schuimend te maken. Het goedje is behoorlijk agressief en er blijft weinig over van je hoofdhuid, je kunt net zo goed afbijtmiddel gebruiken; hoewel het niet zo aanvoelt vanwege de minerale oliën die toegevoegd zijn aan de shampoo, want die geven weer een zacht olieachtig laagje op de huid. SLS wordt ook gebruikt in garages om olie van de betonvloer te verwijderen. Het veroorzaakt irritatie aan de ogen, irriteert de hoofdhuid zodanig dat het lijkt op roos en veroorzaakt allergische reacties.

 

Waar zit het in:

Shampoos voor de reiniging en schuimende eigenschappen. tandpasta, gezichtsreinigingsmiddelen, douchegel, acne behandelingsproducten, body crèmes en haarverf.

Afbeeldingsresultaat voor tandpasta

Tips:

Koop sulfaatvrije shampoo. Bijkomend effect is dat dit goed is voor je krullen (als je die hebt tenminste)

 

7.Oxybenzone ook wel benzophenone-3

Oxybenzone, ook wel benzophenone-3, is een chemisch zonnefilter. Op zich is het niet een sterk filter en wordt gecombineerd met andere filters en maakt deze krachtig en stabiel. Deze stof heeft een hormoon verstorend effect.

Het wordt gemakkelijk opgenomen door de huid en vervolgens in de circulatie en de urine terecht komt. Het is zelfs in moedermelk teruggevonden

Afbeeldingsresultaat voor zonnebrandcreme

Waar zit het in:

Zonnebrandcrèmes, moisturizers, lippenbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo

 

Tips: Wie helemaal oxybenzone-vrij wil smeren zal de labels goed moeten lezen. Kies zonnebrandcrèmes uit die zonder parfum, irriterende essentiële oliën en hoge alcohol-concentraties zijn.

 

8.Minerale Oliën

Dit goedje wordt in de petrochemische industrie gebruikt om olieproducten van te maken. Het zorgt ervoor dat je huid niet meer kan ademen, dus wat het in baby olie doet en in crèmes is mij een raadsel!

Gerelateerde afbeelding

Waar zit het in:

Babyolie

Crèmes

 

Tips:

Koop een natuurlijk, plantaardige alternatief voor minerale olie.

 

9.Propyleen Glycol en Butylene Glycol

Deze ingrediënten zijn giftig voor het centraal zenuwstelsel, geven mogelijk hartritme stoornissen en ze kunnen nierschade en leverafwijkingen veroorzaken.

 

Waar zit het in:

Make-up, haarproducten, aftershave, deodorant, lotions, mondwater en tandpasta

 

10.Aluminium

Aluminium is giftig en wordt makkelijk opgenomen door de huid en het kan Alzheimer, de ziekte van Parkinson en bloedarmoede veroorzaken.

Afbeeldingsresultaat voor deodorant

Waar zit het in:

Aluminium wordt veel toegevoegd aan deodoranten en zweetvoeten crème omdat het zweten stopt, maar ook als kleurtoevoeging in oogschaduw wordt het gebruikt.

 

Tips:

Kies een aluminiumvrije deodorant en make-up.

 

Gebruik in de keuken zo veel mogelijk hout (om op te snijden), glas en aardewerk (om in te bewaren) en roestvrijstalen of keramische pannen (om in te koken).

Gebruik de magnetron liever niet. Heb je vragen over dit artikel, mail me dan gerust.

 

 

 

 

 

 

 

Bron: De groene zuster

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.