Vegan rendang
Yaaaassss! Hier is hij dan eindelijk. Één van mijn favoriete recepten ein-de-lijk online! Rendang is echt zo’n recept waar je me voor kunt wakker maken, maar deze vegan variant doet daar zeker niet voor onder. Hoe leuk vond ik het om te ontdekken dat jackfruit zo een goede vlees-achtige structuur heeft. Jackfruit vind je in o.a. Jumbo en AH in blik. Het is naturel en vrij smakeloos, maar neemt wel smaken heel goed op. Ideaal voor dit recept dus. Ik ben heel erg benieuwd of jij van dit recept net zo blij wordt als ik!
Wat is jackfruit
Jackfruit is een vrucht die groeit in de India. Hij heeft een vleesachtige structuur en daardoor ideaal als vleesvervanger in veel gerechten. De vrucht is in Nederland vooral verkrijgbaar in blik. Jackfruit heeft een beetje een eigenaardige geur, maar die verdwijnt na het afspoelen voor gebruik.
Jackfruit is erg gezond en is voedzamer en rijker aan calorieën dan andere vezelrijke groenten. Jackfruit bevat vooral veel vitamine A, vitamine B6, vitamine C, calcium, kalium en ijzer. Prima vruchtje dus!
Vegan rendang
Ingrediënten voor 2 personen
1 blik jackfruit (FrairTrade original)
1 blikje kokosmelk 270 ml
1 rode ui
1 grote teen knoflook
1 stengel citroengras
2 cm gember (geschild)
35 gr cashewnoten of pecannoten
50 ml water
3 el ketjap manis
Zilvervliesrijst voor 2 personen
Kruiden:
1/2 tl chilivlokken
1 tl kurkuma
1/2 tl kaneel
1/2 tl kruidnagelpoeder
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
Verse koriander of platte peterselie voor de garnering
Benodigdheden:
Pan met deksel
Keukenmachine
Pel en snipper de ui, pel en snijd de knoflook fijn en snijd de geschilde gember in dunne plakken. Verwijder de buitenste laag van het citroengras en snijd alleen het zachte gedeelte in plakjes. Doe alles in de keukenmachine samen met de kruiden, noten en 1 a 2 el water. Mix tot een gladde pasta.
Doe wat olie in de pan en bak de currypasta 5 minuutjes aan op laag vuur.
Spoel ondertussen het jackfruit af in een zeef en voeg toe. Bak dit nog even 2 minuutjes mee.
Voeg dan 50 ml water, de kokosmelk en 3 el ketjap manis toe. Roer goed door, leg het het overgebleven stuk citroengras in zijn geheel in de pan en doe de deksel op de pan. Laat 45 minuten pruttelen op laag vuur.
Maak ondertussen de zilvervliesrijst voor 2 personen klaar.
Haal na 45 minuten de deksel van de pan en trek met 2 vorken de stukjes jackfruit uit elkaar. Laat nog een kwartiertje pruttelen zonder deksel om de saus wat in te laten dikken. Maak op smaak met zout.
Serveer met de rijst en wat verse koriander. Als je niet van koriander houdt kan je ook platte peterselie als garnering gebruiken.
Enjoy!