Vegetarische goulash
Goulash vind ik een megalekker recept. Hoewel het een van oorsprong Hongaars recept is, heb ik in Praag ooit de allerlekkerste versie gegeten. Het is een heel oud recept dat ontstaan is bij runder herders. Echter wilde ik hier graag eens een gezondere versie van maken zonder vlees. En ik vind zelf dat dit heel goed is gelukt!
Deze versie maakte ik dus met linzen. Een goede bron van vezels en dus goed voor de darmen, eiwitten en zijn linzen een goede bron van foliumzuur. Foliumzuur is zoals bekend belangrijk voor de ontwikkeling van ongeboren baby’s en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Als ik bouillonblokjes gebruik gebruik ik altijd de kruidenblokjes van Natur compagnie. Dit zijn tot nu toe de enige blokjes die ik heb kunnen vinden zonder schadelijke toevoegingen zoals E-621 en ik vind ze heel erg lekker.
Kortom deze vegetarische goulash is een echt comfortfood gerecht. Lekker kruidig en voedzaam. Ik at dit gerecht met zilvervliesrijst, maar je kunt het ook eten met bijvoorbeeld bloemkoolrijst of broccolirijst voor nog meer groenten op je bord. Enjoy!
Vegetarische goulash
Ingrediënten voor 3 a 4 personen
Zilvervliesrijst voor 4 personen
2 grote uien
2 rode paprika’s
1 rode peper
2 teentjes knoflook
1 el bloem
2 bouillonblokjes (Natur compagnie Kruidenbouillonblokjes Provençaalse kruiden)
260 ml water
70 gr tomatenpuree
330 ml tomato frito
1 flinke tl karwijzaad
1 flinke tl paprikapoeder
1 flinke tl tijm
2 laurierblaadjes
200 gr linzen (uitgelekt)
Zout & peper
Zo maak je het:
Kook de rijst volgens de verpakking en snijd de ui in halve ringen, de paprika’s in blokjes en de rode peper in halve ringen.
Bak de ui en paprika een paar minuten aan in wat olie. Voeg dan de rode peper toe en pers de knoflook uit. Bak even mee.
Voeg dan de bloem toe en roer door.
Doe dan het water en de bouillonblokjes erbij.
Voeg dan de tomatenpuree, tomato frito en de kruiden toe. Laat 10 tot 12 minuutjes pruttelen met de deksel op de pan.
Voeg dan de linzen toe en laat nog 5 minuten pruttelen.
Maak op smaak met peper en zout.
Serveer met de rijst.