Verantwoord kerstdiner 1

Tijdens de kerst ben je samen met je dierbaren en wil je vooral lekker eten zonder dat de kilo’s er meteen aanvliegen. Daarom maakte wij van Healthy by Elisa speciaal voor jou niet 1 maar 2 gezonde kerstdiners voor het hele gezin!

De recepten zijn gezond, lekker en makkelijk te bereiden. Je kunt sommige recepten zelfs een dag van te voren voorbereiden. Zo houd je meer tijd over om met kerst te genieten en sta je niet de halve dag in de keuken.

Dus wil jij je familie en vrienden verassen met een lekker en gezond kerstdiner, scrol dan gauw verder. Enjoy!

P.S. Alle hoofdgerechten zijn zowel te maken met vis, vlees of een vegetarische variant. 

 

Voorgerecht: Gevulde portobello’s

 

 

Deze gevulde portobello’s met zijn ideaal als voorgerecht bij een lekker en gezond kerstdiner. Dit smakelijke voorgerecht is makkelijk en snel te maken. Ideaal natuurlijk, want je wilt met kerst het liefst niet de halve dag in de keuken staan, maar genieten met je dierbaren. 

Gevulde portobello’s

Ingrediënten voor 4 Portobello’s:

  • 4 grote portobello’s
  • 4 flinke handen verse spinazie
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blik)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • zout & peper
  • 1 bol mozzarella
  • Parmezaanse kaas
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de knoflook fijn en fruit aan in wat (kokos)olie. Voeg dan de spinazie toe en wok even tot deze wat is geslonken. Voeg dan de tomatenblokjes toe en maak op smaak met peper, zout en de Italiaanse kruiden.
  3. Vul de portobello’s met het spinazie-tomatenmengsel en leg er een plakje mozzarella bovenop.
  4. Bestrooi nog met wat Parmezaanse kaas en bak de portobello’s af in 15 minuten.

˜

Hoofdgerecht: Pompoenlasagne

 

 

Van deze pompoenlasagne zonder lasagnebladen zal de hele familie smullen! Je kunt deze lasagne makkelijk van te voren bereiden en koud wegzetten voordat je hem in de oven zet. Lekker in combinatie met de frisse kerstsalade.

 

Pompoenlasagne

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 flespompoen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • peper & zout
  • 500 gram mager rundergehakt of 2 pakjes vega gehakt
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blik)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 125 gram crème fraîche
  • 120 gram feta
  • 100 gram ricotta
  • Parmezaanse kaas* optioneel
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de pompoen in zo dun mogelijke plakken.
  3. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en fruit deze aan in wat olie. Voeg dan het gehakt toe en bak even mee. Voeg daarna de tomatenblokjes, tomatenpuree, Italiaanse kruiden en wat peper en zout toe.
  4. Vet een ovenschaal in en maak laagjes van de plakjes pompoen en het gehaktmengsel tot deze op zijn en/of de schaal vol is.
  5. Voor de saus: Smelt de creme fraîche, feta en ricotta met een snufje zout in een pannetje en giet deze over de lasagne. Bestrooi eventueel nog met wat Parmezaanse kaas en bak de lasagne af in 35-40 minuten.

Tip: Liever vis? Je kunt het gehakt ook weglaten uit de saus en plakjes gerookte zalm tussen de lagen van de lasagne leggen. 

˜

Bijgerecht: Kerstsalade

 

 

Deze frisse kerstsalade met vijgen, peer en granaatappelpitjes past zeer goed bij de machtige pompoenlasagne. Makkelijk te maken terwijl de lasagne al in de oven staat. Zo zet je in een handomdraai een feestelijke salade op tafel. 

 Kerstsalade

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:

  • 150 gram verse spinazie
  • 2 peren
  • 5 verse vijgen
  • 1 bol mozzarella
  • paar eetlepels granaatappelpitjes

voor de dressing:

  • 3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • sap van een halve citroen
  • zout, peper, knoflookpoeder
  1. Doe de spinazie in een grote kom. Maak dan de dressing van olijfolie en het citroensap, maak op smaak met zout, peper en knoflookpoeder en giet over de spinazie.
  2.  Schil de peer en snijd in stukken (verwijder het klokhuis). Snijd de vijgen doormidden en de mozzarella in plakken.
  3. Garneer de salade met de granaatappelpitjes, peer, vijgen en mozzarella. Enjoy!

 

˜

Dessert: Schwarzwalder kirsch trifle

 

 

Natuurlijk willen we tijdens het kerstdiner ook genieten van een lekker dessert. Deze Schwarzwalder kirsch trifle van verse bananenkwark, chocolade muffin en kersen is een ware traktatie. Voor het recept van de chocolade muffins klik hier. 

Schwarzwalder kirsch trifle

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 ml Griekse yoghurt
  • 2 bananen
  • chocolade muffins
  • 8 eetlepels kersen op sap (uitgelekt)
  1. Pureer de banen met een staafmixer of blend ze tot een gladde massa in de keukenmachine.
  2. Doe de Griekse yoghurt in een kom en meng de gepureerde banaan er doorheen.
  3. Verdeel de bananenkwark over 4 glaasjes.
  4. Snijd de chocolade muffins in stukjes en verdeel over de glaasjes. Verdeel daarna de kersen over de muffin stukjes.

 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.