Verantwoord kerstdiner 2

Tijdens de kerst ben je samen met je dierbaren en wil je vooral lekker eten zonder dat de kilo’s er meteen aanvliegen. Daarom maakte wij van Healthy by Elisa speciaal voor jou niet 1 maar 2 gezonde kerstdiners voor het hele gezin!

De recepten zijn gezond, lekker en makkelijk te bereiden. Je kunt sommige recepten zelfs een dag van te voren voorbereiden. Zo houd je meer tijd over om met kerst te genieten en sta je niet de halve dag in de keuken.

Dus wil jij je familie en vrienden verassen met een lekker en gezond kerstdiner, scrol dan gauw verder. Enjoy!

P.S. Alle hoofdgerechten zijn zowel te maken met vis, vlees of een vegetarische variant. 

 

Voorgerecht: Bietencarpaccio

 

 

Op zoek naar een super skinny voorgerecht? Dan is de bietencarpaccio de uitkomst. Een lekker en fris voorgerecht dat zeker niet misstaat bij een mooi kerstdiner. De bietencarpaccio is makkelijk te maken en easy voor te bereiden. Je kunt de plakjes biet van te voren snijden en al evt. op de borden leggen. Bewaar tot dat je het gerecht gaat serveren in de koelkast en garneer vlak voor het opdienen. Eet smakelijk! 

Bietencarpaccio

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 10 gekookte bieten
  • 4 handjes gemengde sla
  • 100 g feta
  • frambozen
  • granaatappelpitjes (vers of uit de diepvries)
  • balsamico azijn
  1. Snijd de bieten met een scherp mes in dunne plakken en verdeel over 4 kleinere bordjes. Bijvoorbeeld ontbijt bordjes.
  2. Leg op ieder bord een handje sla en versier met de frambozen en granaatappelpitjes.
  3. Verkruimel over de bietencarpaccio de feta en drizzle er een beetje balsamicoazijn overheen.

*  Optioneel: je kunt er ook nog wat geroosterde pijnboompitjes overheen strooien. Rooster 2 eetlepels pijnboompitjes in een droge pan goudbruin en strooi over de bietencarpaccio.

 

Bang voor rode vingers? Hier een aantal tips:

– Wrijf je handen in met wat olijfolie voordat je begint met het snijden van de bieten, zo was je het bietenrood er makkelijk af.

– Trek rubberen handschoenen aan of doe boterhamzakjes om je handen.

 

˜

Hoofdgerecht: Gegrilde tonijnmoot met groenten

 

 

Deze gegrilde tonijnmoot met groenten uit de oven is een waar feestje op je bord. Dit lekkere hoofdgerecht met veel groenten mag met recht zeer gezond genoemd worden en staat perfect op jouw gezond kersttafel. Dat wordt smullen!

Gegrilde tonijnmoot met groenten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 tonijnmoten
  • 1/2 flespompoen
  • 2 courgettes
  • 1 aubergine
  • 1/2 bakje kastanje champignons
  • 2 grote uien
  • 2 rode paprika’s
  • 2 teentjes knoflook

De marinade

  • 3 a 4 eetlepels olijfolie
  • zout & peper (naar smaak)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn
  • 1 eetlepel oregano
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de pompoen in zo dun mogelijke plakken met een scherp mes (je hoeft de flespompoen niet te schillen). Snijd daarna de ui, champignons, courgettes, aubergine en paprika in grove stukken.
  2. Doe de gesneden groenten in een ovenschaal of braadslee en maak een een marinade van de olijfolie, zout, peper, paprikapoeder, komijn, oregano en 2 teentjes geperste knoflook.
  3. Giet de marinade over de groenten en hussel goed door elkaar.
  4. Zet de groenten 30 tot 40 minuten in de oven en roer om het kwartier de groenten even door.
  5. Bestrijk de tonijnmoten met wat olie, zout en peper. Doe de tonijnmoten circa 2 minuten tussen een hete grill of bak ze in de grillpan.
  6. Leg de tonijnmoten op de gegrilde groenten en zet op tafel. Enjoy!

 

Tip 1: Gebruik je tonijn uit de diepvries? Laat deze dan voor het grillen ontdooien. 

Tip 2: Liever geen vis? Met gegrilde kip of een biefstukje smaakt dit gerecht ook heerlijk.

Tip 3: Liever vegetarisch? Een vegaburger is bij dit gerecht een prima vervanger.

 

˜

Nagerecht: Gegrilde kaki met Griekse yoghurt & pistache

 

 

Dit dessert van gegrilde kaki, Griekse yoghurt en pistache is misschien simpel, maar onwijs lekker! Daarbij is dit lekkere nagerecht ook nog eens zeer verantwoord, nah… wat willen we nu nog meer? Juist ja.. opeten. Enjoy!

 Gegrilde kaki met Griekse yoghurt & pistache

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 gram Griekse yoghurt of kwark
  • 2 kaki’s
  • 2 handjes pistachenoten
  • honing *optioneel
  1. Schil de kaki’s en snijd in plakken. Leg ze even een paar minuutjes tussen de grill of bak ze een paar minuutjes aan allebei de kanten in de grillpan.
  2. Verdeel de kwark over 4 schaaltjes en hak de (gepelde) pistachenoten.
  3. Leg de kaki partjes op de Griekse yoghurt en verkruimel daarover de pistachenootjes.
  4. Top eventueel af met nog wat honing.

 


 

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.