wasmiddel maken van klimop

Wasmiddel maken van klimop

Wasmiddel maken van klimop

 

Jaren geleden schreef ik een blog over je was doen met schillen. Inmiddels liggen deze natuurlijke wasschillen van Seepje alweer een tijdje in de supermarkten en heb je ze wellicht ook al een keertje geprobeerd. Ik ben mega fan van deze natuurlijke manier van je was doen. Maar wist je dat je ook je was kunt doen met de blaadjes van de klimop? 

Ja echt, je leest het goed! In klimop zitten (net als in de wasnoten van Seepje) zeepstoffen of wel saponinen. Ook heeft klimop een antischimmel werking en een antibacteriële werking. Ideaal om mee schoon te maken dus. Ik nam dit keer de proef op de som en deed de was ermee en het resultaat was verbluffend. Het resultaat was een schone en frisse was.

Ik las dat je het wel alleen bij donkere was moet doen en niet bij lichtgekleurde of witte was. Ik deed het dus bij mijn donkere handdoeken/keukendoeken wasje.

 

 

Wassen met klimop

Ingrediënten 

12 blaadjes klimop

Een waszakje of sok

 

Zo doe je het:

Scheur de blaadjes in kleine stukjes en doe ze in een zakje of Apk waar je een knoop in legt. Ik gebruikte het katoenen waszakje van de wasschillen.

Doe het volle zakje bij de was in de wasmachine en draaien maar!

 

 

Geur en wasverzachter

De klimop ruikt gewoon naar, tja, plant. Maar dat ruik je niet terug in de was. Om aanslag in je wasmachine te voorkomen kan je een scheutje natuur azijn gebruiken dat tevens meteen als natuurlijke wasverzachter werkt. Dit doe je in het wasverzachterbakje (een half kopje).

Als je je was nog een lekker geurtje wilt geven doe je een paar druppels goede etherische olie op het zakje met de klimopblaadjes. Dennen of rozemarijn zijn erg lekker en werken ook nog eens extra antibacterieel.

 

Waarom zijn normale wasmiddelen zo schadelijk?

Normale wasmiddelen bevatten veel schadelijke stoffen waaronder ammoniak, fenol, enzymen, fosfor en naftaleen die zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Deze stoffen kunnen o.a. jeuk droogheid en sinus problemen veroorzaken doordat deze chemicaliën makkelijk via kleding of handdoeken door de huid geabsorbeerd wordt. Daarnaast zijn de kunstmatige parfums een cocktail van chemische stoffen. Er bestaan eco wasmiddelen met weinig tot geen schadelijke stoffen zoals Ecover.

Kortom wassen met klimop is tig keer beter voor het milieu dan welk ander wasmiddel dan ook en gratis. Je hebt namelijk geen verpakking, geen transport en het komt gewoon uit je eigen tuin of buurt. Klimop groeit als een malle en is een echte woekeraar, dus als je zelf geen klimop hebt, maar je buren wel zullen die het vast niet erg vinden als jij regelmatig de boel even bijknipt. In zowel de zomer als winter kan je klimopblaadjes plukken, hij verliest namelijk zijn blad niet.

Ook heel goed bij baby’s en kleine kinderen, astma of bronchitis patiënten en als je gevoelig bent voor eczeem of psoriasis. Deze mensen wil je al helemaal niet blootstellen aan al die chemische stoffen.

Comment 1

  1. EDWINE RAES
    20 oktober 2021

    waauw,zal dat effe proberen met een donkere was..
    klimop in overvloed!! bedankt

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.