Wat kan je allemaal doen met pompoen?

Wat kan je allemaal doen met pompoen?

Ik vond dit wel een toepasselijke titel voor dit blog. Het is namelijk herfst en bijna Halloween. De pompoenen vliegen je om de oren. Ze zijn ook zo decoratief en lekker!

Met pompoen kan je een hoop doen. Je kunt ze natuurlijk eten door er een pompoen lasagne, pompoen groenteschotel of pompoensoep van te maken. Je kunt de pitten roosteren. Dit recept lees je verderop in dit blog. En je kunt de pompoenen ook uithollen met of zonder kids en er een lichtje in doen. Succes gegarandeerd voor jong en oud. Daarbij staat het als het donker is met een kaarsje erin zo leuk!

 

 

Halloween pompoenen maken

Ook dit jaar maakte we gezichtjes van pompoenen voor Halloween met onze 2 nichtjes. Het gaat er niet om wie de mooiste maakt, maar om de lol. En lol hadden we.

Je kiest een mooie pompoen uit en snijdt de bovenkant eraf met een een scherp mesje. Hol de pompoen uit met een grote lepel en leg de zaden apart. Deze kan je straks drogen om zelf pompoenen te zaaien of roosteren.

Laat dan kleine kinderen het gezicht op de pompoen tekenen die zij mooi vinden en snijd de oogjes, mond, neus e.d. eruit. Je kunt een gaatje maken voor de neus en daar een wortel in doen, en evt. ook tomaatjes of kastanjes gebruiken voor de ogen. Je kunt deze erin prikken met een sateprikkertje. Wij hadden nog een heleboel onrijpe tomaten aan de tomatenplanten hangen. Daarom hebben wij die gebruikt. Wees creatief!

Boor in het ‘hoedje’ van de pompoen met een appelboor een paar gaatjes. Zet in de pompoen een waxinelichtje, dekseltje erop en je hebt een verlichte Halloween pompoen. Je kunt er natuurlijk ook hartjes of sterretjes uit snijden.

 

 

Pompoenpitten drogen

Haal alle draden en overtollig vruchtvlees tussen de zaden vandaag en spoel ze zo goed mogelijk af in een zeef. Wij hebben heel veel grote pompoenen dus er kwamen heel veel pitten uit. leg de pitten op een theedoek en dep deze zo goed mogelijk droog. Laat ze dan een paar dagen drogen bij de verwarming op een stuk karton of schaal.

Na een paar dagen kan je het dunne vliesje eraf vegen. Dit is belangrijk anders heb je kans dat de pitten gaan schimmelen. Als je het vliesje hebt verwijderd kun je de pitten bewaren in een afgesloten doosje of in een goed dichtgeplakt koffiefilterzakje.

 

Pompoenpitten zaaien

Pompoenpitten zaaien is niet moeilijk en ontzettend leuk. Hoe leuk is het als jij volgend jaar rond deze tijd je eigen gekweekte pompoenen kun eten of uithollen?

Pompoenpitten kan je het beste zaaien vanaf eind april tot half mei. Je kunt dit in de volle grond doen of in een pot. Zaai je ze in een pot? Houdt deze dan binnen tot na 15 mei (ijsheiligen). Ga je buiten in volle grond zaaien? Doe dit dan ook na 15 mei. Op een zonnige plaats. De zaadjes moeten in rijke grond staan en hoeven niet diep geplant te worden. Zo ongeveer een halve cm diep. Geef ze regelmatig water. Je kunt ze vanaf september oogsten.

 

Waarom zijn pompoenpitten gezond?

Pompoenpitten zijn heel erg gezond. Zo zitten ze vol gezonde vetten, eiwitten, vitamine K, ijzer, zink en koper. Ook bevatten ze veel vezels die goed zijn voor je spijsvertering en voor het krijgen van een verzadigd gevoel.

Daarnaast zit er in pompoenpitten foliumzuur. Foliumzuur is nodig voor een goede werking van het lichaam en voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen. Ook is foliumzuur goed voor een ongeboren kind om de kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten gehemelte te voorkomen. Ook zou foliumzuur Alzheimer helpen voorkomen.

Naast foliumzuur zit er in pompoenpitten ook magnesium. Magnesium is zeer essentieel voor ons lichaam. Zo helpt magnesium bij het omzetten van voedsel in energie. Helpt bij het produceren van nieuwe eiwitten. Reguleert het zenuwstelsel. Helpt ontspannen. Helpt bij spierherstel en kan zelfs depressie verminderen.

Kortom, hartstikke gezond die pompoenpitten, maar hoe eet je ze? Je kunt pompoenpitten bijvoorbeeld door de yoghurt of kwark doen met een beetje honing voor een goed ontbijt vol eiwitten en vezels. Je kunt ze verwerken door een gezonde salade of gewoon een handje als gezonde snack tussendoor.

 

 

Pompoenpitten roosteren

Pompoenpitten roosteren is niet moeilijk. Je haalt de draden van de pompoen en het vruchtvlees tussen te pitten uit en spoel de pitten goed af in een zeef. Leg de pitten op een theedoek en dep ze droog. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 graden. Leg de pitten op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster de pitten in ongeveer 15 minuten. Laat even afkoelen en bewaar in een afgesloten verpakking zoals een schone jampot of groentepotje.

Er zijn dus tal van dingen die je kunt doen met pompoen. Van leuke decoratie tot heerlijke gerechten. Wat doe jij met jouw pompoenen? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat in de comments.

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.