Zijn oesters gezond en lustopwekkend?

Zijn oesters gezond en lustopwekkend?

Hoe gezond zijn oesters nu eigenlijk? En zijn ze echt lustopwekkend?

You hate them or you love them: Oesters. Over smaak valt niet te twisten, of je slurpt ze met liefde naar binnen, of je gruwelt al van de gedachte. Persoonlijk ben ik gek op oesters. Vooral met een glaasje bubbels erbij. Maar hoe gezond zijn oesters nu eigenlijk? En is het waar dat ze lustopwekkend werken? 

Om maar meteen met de deur is huis te vallen; Ja! Oesters zijn megagezond! Naast dat ze bijzonder laag zijn in calorieën (maar 6 kcal per stuk!), bevatten ze heel veel gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten oesters wel 59 spoorelementen, 19(!) aminozuren en 12 vitaminen.

Spoorelementen zijn essentiële stoffen zoals koper, zink, jodium en selenium die we dagelijks nodig hebben, maar in kleine hoeveelheden. De oester bevat ze bijna allemaal.

Aminozuren zijn stoffen waar eiwitten uit gebouwd worden die zeer belangrijk zijn voor het aanmaken van o.a. nieuwe cellen. En ons lichaam bestaat vooral uit jawel; cellen.

Vitaminen zijn essentieel voor het lichaam om gezond en goed te kunnen functioneren. Denk daarbij aan vitamine C die van levensbelang is, maar ook aan vitamine D, B11 en B12. Deze vitaminen zorgen o.a. voor sterke botten en zijn goed voor de hersenen. Al deze vitaminen komen voor in de oester. Zelfs een heel klein beetje vitamine C. Oesters zijn dus zeer gezond als snack of voorgerecht.

 

Werken oesters lustopwekkend?

Het lijkt helaas een mythe te zijn dat men opgewonden wordt door het eten van oesters. Althans volgens de meeste wetenschappelijke onderzoeken dan. Het is niet bewezen dat de zaadproductie omhoog gaat na het eten van oesters.

Toch bevatten oesters wel twee zeldzame aminozuren die de aanmaak van geslachtshormonen stimuleren. Namelijk de aminozuren D-asparaginezuur en N-methyl-D-aspartaat. Hiervan wordt gedacht dat ze de afgifte van testosteron bij mannen, en dus het seksueel verlangen kunnen verhogen.

Daarnaast associëren sommigen de vorm en smaak van de oester met het vrouwelijke geslachtsdeel wat ook voor enige opwinding kan zorgen. Maar dat is meer de kracht van de verbeelding….

 

Zijn oesters gezond en lustopwekkend?

 

Bijzondere feitjes over oesters

 

Oesters hebben geen centraal zenuwstelsel 

Ik las pas in een wetenschappelijk artikel dat oesters geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen. Dat vond ik als pescotariër (iemand die geen vlees, maar wel af en toe vis eet) best wel prettig om te weten, aangezien je ze uiteindelijk toch levend naar binnen werkt.

 

Oesters veranderen van geslacht

Oesters veranderen meerdere malen in hun leven van geslacht. Ze beginnen altijd als mannetje en veranderen later in een vrouwtje. Sommige oesters zijn zelfs allebei tegelijk.

 

Oesters worden geboren zonder schelp

Oesters worden geboren zonder schelp. Het zijn dan hele kleine, zwemmende wezentjes. Twaalf uur naar de geboorte worden de schelpen gevormd door calcium te onttrekken uit het water. Na drie weken zakken de gevormde schelpen naar de bodem en nestelt het wezentje zich in zijn schelpenwoning.

 

Oesters maken zeldzame parels

Natuurlijk staat de oester ook bekend om het maken van prachtige parels. Naar schatting bevat 1 op de 15000 wilde oesters een parel. De parel ontstaat door een vuiltje dat binnen is gedrongen in de mantel van de schelp. Door dit vuiltje in te kapselen en de irritatie te verminderen stoot de oester parelmoer af en kapselt het vuiltje helemaal in. Zo ontstaat er een parel.

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.