Zo gevaarlijk kan theewater zijn

Zo gevaarlijk kan theewater voor je gezondheid zijn

Zo gevaarlijk kan theewater voor je gezondheid zijn

 

Ik drink het zo graag, thee. Het liefst een glas of 4 per dag. Thee is enorm gezond. Thee kan een helende werking hebben, ontgiften, je immuunsysteem een boost geven en zelfs ontstekingen remmen. Toch is het heel belangrijk hoe je je thee zet. Wist je dat de meeste waterkokers namelijk ziekteverwekkende stoffen bevatten? In dit blog leg ik je uit hoe je je kopje thee vrij van gevaarlijke stoffen kunt houden.

 

BPA de ziekmaker

Veel waterkokers zijn (deels) gemaakt van plastic. De meeste plasticverpakkingen, huishoudelijke apparaten en bijvoorbeeld drinkflessen bevatten de zeer gevaarlijke chemische stof BPA. BPA ofwel Bisfenol A dat verwerkt is in plastic verpakkingen lekt in ons voedsel.

Eén van de effecten kan zijn dat het een negatief effect heeft op de voortplanting, omdat de stof heel veel weg heeft van oestrogeen. Dit kan zeer grote hormoonverstoringen veroorzaken met alle gevolgen van dien. Van moeheid, haarverlies tot schildklierklachten en het verstoren van de opname van bepaalde vitaminen en mineralen wat kan leiden tot tekorten aan B-vitamines, magnesium en zink

Buiten dat, kan het ook hart- en vaatziektes veroorzaken, vruchtbaarheidsproblemen, miskramen, diabetes en leverschade. Ook blijkt dat een kleine dosis BPA al in staat kan zijn om zowel de aanmaak als de groei van vetcellen te versnellen. Dit kan uiteindelijk leiden tot overgewicht. Ook zijn er studies die een vergrote kans op o.a. prostaatkanker en borstkanker laten zien door het gebruik van BPA.
Inmiddels is BPA zo schadelijk gebleken dat in ieder geval babyflesjes tegenwoordig BPA vrij moeten zijn.

 

Kies voor een gezonde waterkoker

Kortom die troep wil je zoveel mogelijk vermijden. BPA lekt door verhitting sneller in het voedsel. Daarom is het verstandig een waterkoker aan te schaffen van glas, BPA vrij plastic of RVS. Let hierbij goed op dat de binnenkant van de waterkoker, de schenktuit en deksel dus geen BPA plastic bevatten. Toen ik jaren geleden opzoek was naar een BPA vrije waterkoker waren deze bijna niet te vinden. Tegenwoordig is de keuze gelukkig reuze! Drink je thee of koffie ook het liefst uit een mok of glas en niet uit een plastic beker.

 

BPA vermijden

Ook bij vette producten wordt BPA beter opgenomen uit de verpakking. Zorg er dus voor dat je oliën zoals olijfolie, kokosolie, boter etc. nooit uit een niet BPA vrije verpakking koopt. Het beste is een glazen verpakking. Drink ook het liefst geen water uit niet BPA vrije bidons of waterflessen. Gebruik liever een BPA vrij waterfilter om gezond water te drinken en gebruik glazen- of BPA vrije bidons en flesjes. Zelf gebruik in de waterfilterkan van Zero water.

Vermijd ook het bewaren van eten in plastic bakjes en bovenal, verwarm eten nooit in plastic bakjes in de magnetron. De binnenkant van veel blikjes bevatten tegenwoordig ook BPA. Pas daar dus ook mee op. Eet je vaak kwark? Dat zit ook vaak in BPA plastic verpakt. Bij veel bio winkels hebben ze BPA vrije verpakkingen en glazen potten.

 

BPA vrije verpakkingen herkennen

Een BPA vrije verpakking herken je aan het logo ‘BPA free’ dat op de verpakking staat. Soms op het etiket en soms gedrukt in de plastic fles onderop. Als het er niet opstaat is het zeer waarschijnlijk ook niet BPA vrij. Veel biologische winkels hebben al vrij veel BPA vrije verpakkingen. Ook waterflesjes. Let wel op dat veel bidons van aluminium en frisdrankblikjes ook vaak toch BPA bevatten. Kiezen voor glas is altijd safe.

Toen ik zelf over de schadelijke gevolgen van BPA hoorde heb ik drastisch heel veel dingen vervangen zoals plastic opscheplepels, snijplanken, rietjes, waterkoker, bakjes, potjes, flesjes en ook mijn blender. Die is nu van glas. Ik heb er een van het merk Kitchenaid.

Ook ben ik anders gaan kijken naar verpakkingen van voedsel en koop ik nu waar mogelijk BPA vrij. Dus aan jou de keus en vergeet hier ook vooral de gezondheid van kinderen niet.

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.