Zo ziek maken pesticiden je

Zo ziek maken pesticiden je

Zo ziek maken pesticiden je

 

Ik zie regelmatig berichten en blogs voorbij komen waarin staat dat je met speciale poedertjes zoals baking soda je groenten en fruit kunt ontdoen van schadelijke pesticiden. Daar krijg ik persoonlijk kromme tenen van. Tijd voor opheldering dus.

Was jij je groente en fruit om de pesticiden eraf te wassen? Daarmee bereik je vrij weinig. Je wast slechts een deel van de pesticiden er vanaf, maar de overige pesticiden zitten erin.

Op het moment dat pesticiden over gewassen worden gespoten komt dit automatisch ook op de grond waar de plant groeit terecht. Dit neemt de plant op waardoor de pesticiden zich door de gehele plant en vruchten verspreiden. De meeste pesticiden zijn niet wateroplosbaar of trekken de plant in.

 

Zijn pesticiden echt zo gevaarlijk voor de gezondheid?

In veel berichten worden pesticiden als onschadelijk voor de gezondheid neergezet. Dat is niet het geval. Pesticiden zijn wel degelijk schadelijk voor onze gezondheid. Pesticiden zijn ontwikkeld om te doden. Als ze insecten doden, kunnen deze onze gewassen niet meer aanvreten. Vaak worden er zenuwgassen gebruikt die erom bekend staan hormonale en neurologische problemen te kunnen veroorzaken. Tuinders zeggen vaak dat omdat de middelen goedgekeurd zijn door de EU daarom veilig zijn. Maar dat is onzin. Zeer schadelijke e-nummers waaronder E-104 zijn ook goed gekeurd door de EU, maar zijn bijvoorbeeld in de VS verboden.

Op insecten werken pesticiden verlammend. De mens is zoveel malen groter dat dit het zenuwstelsel van mensen niet direct plat legt. Dit houdt niet in dat bestrijdingsmiddelen niet zeer veel gezondheidsrisico’s met zich meenemen.

 

De gevolgen van bestrijdingsmiddelen

Schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen zijn o.a.: voedselallergieën, geheugenverlies, verlaagd IQ, depressiviteit, Parkinson, Alzheimer, diabetes en onvruchtbaarheid. Atrazine wordt door doctoren gezien als één van de boosdoeners voor toegenomen miskramen en onvruchtbaarheid.

Ook zijn meer dan 260 studies die pesticiden linken aan diverse vormen van kanker. Zoals: lymfoom, leukemie, zacht weefsel sarcoom, kanker aan hersenen, borst, prostaat, botten, blaas, schildklier, darm, lever, en longen.

Ook obesitas wordt genoemd in vele onderzoeken naar de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. Veel bestrijdingsmiddelen zijn flinke hormoonverstoorders. Deze surrogaat hormonen zijn alleen veel krachtiger. Ruim 50 soorten pesticiden zijn hormoon verstorend. Zogenaamde xeno oestrogenen bevorderen de groei van vetweefsel.

 

Biologische groenten en fruit bevatten ook pesticiden

In de biologische landbouw worden geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij onderzoek worden op biologische producten structureel minder restanten van pesticiden aangetroffen dan op gangbare producten. Dit is een van de redenen dat producenten van babyvoeding doorgaans kiezen voor biologisch product, want baby’s zijn extra gevoelig voor de effecten van pesticiden residuen.

Maar dat betekent nog niet dat in de biologische landbouw helemaal niet gespoten wordt. De biologische landbouw zet naast natuurlijke vijanden (zoals sluipwespen) en preventieve maatregelen (bodemleven, biodiversiteit, vruchtwisseling) ook natuurlijke middelen zoals plantenextracten in. Ondertussen probeert de chemielobby de inzet van natuurlijke middelen aan banden te leggen en de negatieve effecten van chemische middelen te bagatelliseren.

 

 

Hoe weet ik of mijn biologische product echt biologisch is?

Er zijn 2 betrouwbare keurmerken. Het groene label is een Europees keurmerk. Dit logo is sinds 1 juli 2012 verplicht op alle biologische producten in de EU. Wanneer een product dit logo bevat houdt dat in dat: het product minimaal 95% biologische ingrediënten bevat, dat de oorsprong van de ingrediënten duidelijk aangegeven moet zijn, er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn, er geen gebruik gemaakt mag zijn van kunstmest, het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat.

Het zwarte label is het EKO logo van Skal. Een onafhankelijke organisatie die in Nederland controleert of producten echt biologisch zijn. Skal is een aanvulling op de EU-wetgeving. Het is in feite strenger. Als dit logo op de producten staat, kan je er vanuit gaan dat het ook daadwerkelijk bio is.

 

 

Kortom

Kortom kies voor zoveel mogelijk biologische producten als je gezondheid je lief is. Het is vaak wat duurder, maar het levert je dan ook wat op. Kies groente en fruit uit het seizoen. Die zijn vaak minder duur dan groente en fruit die van ver moeten komen.

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16802290http://www.reuters.com/article/2008/04/18/us-parkinsons-pesticides-idUSCOL87119020080418http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21097948http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17934035http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12725464http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19079725http://www.medicalnewstoday.com/articles/257045.phphttp://ehp.niehs.nih.gov/1307044/http://www.environmentalhealthnews.org/ehs/news/2014/jun/autism-and-pesticideshttp://acaai.org/news/youmayhavetowatchwhatyourfruitsandveggieseathttp://www.webmd.com/allergies/news/20121203/food-allergies-pesticideshttp://thechart.blogs.cnn.com/2014/06/24/pesticide-exposure-during-pregnancy-may-increase-autism-risk/
ahealthylife
https://www.natureandmore.com/nl/all-about-organic/bestrijdingsmiddelen-hoe-vergelijkt-biologisch-met-gangbaar

Write a comment

Gratis voedingsschema gratis dieetschema

Wil jij nu beginnen met gezond afvallen?

Dan heb ik iets heel waardevols voor je. Namelijk een gratis proefweek voedingsschema waarmee je tot wel 3 kilo per week kunt afvallen!

Vul je gegevens hieronder in en download het gratis proefweek voedingsschema!

Bedankt! Je ontvangt het voedingsschema in je inbox.